Potvrđeno: Lidl odgađa izgradnju novih objekata

Podijelite ovaj članak:

Njemački gigant Lidl usporit će širenje svoje mreže zbog troškova izgradnje i nabujalih cijena na tržištu nekretnina, izvjestili su njemački mediji.

Nije navedeno u kojoj mjeri će se ovo odraziti na tržište Bosne i Hercegovine, ali se najava pokalapa sa informacijama koje nedavno objavio BiznisInfo.ba, da su visoki troškovi izgradnje i rast plata jedan od razloga odgađanja otvaranja Lidl trgovina u BiH.

 

Prema njihovim saznanjima, Lidl reaguje na dramatično povećane troškove gradnje u Njemačkoj i drugim zemljama stopiranjem novih tendera. Broj novih otvaranja Lidl prodavnica će se kao posljedica toga smanjiti.

Kompanija će također zakočiti i planove kada je u pitanju modernizacija postojećih prodavnica.

Prema izvještajima, Lidl očekuje ponovni pad cijena materijala i građevinskih usluga 2023. godine. Sa trenutnim stanjem u industriji nekretnina, privremeno odustajanje od novih otvaranja smatra se pametnim potezom.

– Troškovi izgradnje su enormno porasli. Zbog toga se diskont Lidl sada suočava s promjenama u strategiji širenja. Lidl reagira zaustavljanjem tendera za izgradnju. Lidl će moći otvoriti znatno manje novih radnih mjesta u Njemačkoj, projekti modernizacije također će morati biti stavljeni u drugi plan – javljaju tamošnji mediji.

U svom poslovanju u osnovi nisu usmjereni na kratkoročni razvoj, već razmišljaju dugoročno i ekonomično.

U BiH Lidl, barem prema zvaničnim informacijama, gradi samo jedan objekat, onaj u Bijeljini. On vjerovatno neće biti otvoren dok se ne izgradi barem desetak drugih objekata te distributivna mreža. Teško je očekivati da se se to desi prije 2024. godine.

Osim troškova gradnje, trenutno su narasle i cijene rada, odnosno plate, a radnike u maloprodaji je sve teže pronaći. S druge strane, kupovna moć građana je opala pa se Lidlu ne žuri s otvaranjem prodavnica.

 

Biznis.Info

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x