Poučna priča: Kako pronaći svjetlo u tami

Podijelite ovaj članak:

Jednom davno, u dalekom selu, živio je starac po imenu Takeshi. Takeshi je bio poznat po svojoj mudrosti i dobroti. Svake večeri, seljani bi dolazili k njemu tražeći savjet ili utjehu.

Jednog dana, mladić je došao k Takeshiju s problemom. Rekao mu je: “Starče, osjećam se izgubljeno. Ne znam kojim putem krenuti u životu.”

Starac je sjeo pored vatre i počeo pričati priču:

“Davno, prije mnogo godina, mladi ratnik otišao je u potragu za smislom života. Putovao je daleko i široko, suočavajući se s mnogim izazovima i opasnostima. Na svom putu, sreo je starog mudraca koji mu je rekao: ‘Da bi pronašao smisao života, moraš pronaći svjetlo u tami.’

Ratnik je bio zbunjen. ‘Kako mogu pronaći svjetlo u tami?’ pitao je.

Starac mu je odgovorio: ‘Svjetlo koje tražiš nije izvan tebe, već unutar tebe. Ono je tvoja vlastita svijest, tvoja sposobnost da pronađeš mudrost i ljubav u sebi.’

Mladi ratnik je shvatio da smisao života nije u vanjskim stvarima ili uspjesima, već u unutarnjoj spoznaji sebe i svojih vrijednosti. Krenuo je natrag prema svom selu, pun mudrosti i spremnosti da dijeli svoje iskustvo s drugima.”

Nakon što je završio priču, Takeshi je pogledao mladića i rekao: “Ponekad se čini da smo izgubljeni, ali pravi put je uvijek unutar nas samih. Pronađi svjetlo u sebi i pratit će te kroz tamu.”

Mladić je shvatio vrijednost ovih riječi i zahvalno se poklonio starcu prije nego što je krenuo na svoj put.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x