Pozitivna priča: Učenici Behram-begove medrese uvakufili 38.000 KM

Podijelite ovaj članak:

Krajem jula 2023. godine 277. generacija učenika Behram-begove medrese u Tuzli obilježila je dvadeset godina od završetka ove škole, i tom prilikom uvakufili su školi 38.000 KM, postavši vakifi utemeljitelji Behram-begove medrese.

Ovom nesvakidašnjem događaju, pored svršenika Behram-begove medrese iz 277. generacije, prisustvovali su i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, direktor Medrese dr. Ahmed Hatunić, te profesori i odgajatelji.

„Ovoj odluci prethodila je naša vezanost za Medresu kroz mnoga dobročinstva od ranije, stipendiranje učenika, pojedinačno i kao kolektiv – generacija, unapređenje infrastrukture Medrese, pomaganjem učenika kroz kupovinu njima neophodnih stvari za školovanje i na druge prigodne načine. Tako je već godinama. Bogu Dragom smo zahvalni što smo u prilici pomagati Medresu i našu, vjerujemo, čestitu i obrazovanu omladinu koja će kreirati nove i bolje perspektive za naš narod i domovinu“, kazao je za Agenciju MINA Muhamed Okić, predsjednik muškog odjeljenja 277. generacije Behram-begove medrese, danas stručni savjetnik vojnog muftije.

Dodao je da na taj način, bar dijelom, vraćaju Medresi ono što je ona darovala svima njima.

„Spomenuti prilog od 38.000 KM, kojim smo se upisali u vakife utemeljitelje Medrese, došao je kao prirodan slijed takvog odnosa prema voljenoj školi.  Imam potrebu istaći, da ovaj, nešto veći iznos, zapravo je u isto vrijeme i prilog naših porodica, naše djece kojoj želimo biti primjer da nam istinski pripada samo ono što u ime Gospodara damo, kako nas Kur'an jasno podsjeća na to. Ponosni smo na naše muderrise koji su nas učili da su ovakva dobročinstva ulaganje u trajno dobro, ovog i budućeg svijeta“, istakao je Okić.

Zehra Velić-Mehmedović, koja je bila predsjednica ženskog odjeljenja 277. generacije, danas pedijatrica, kazala je za Agenciju MINA da su ove dvadesete godine nakon Medrese ustvari vrata u njihove četrdesete.

„Nazivaju ih godinama zrelosti i mislim da možemo biti ponosni, jer je ova aktivnost ogledalo tog našeg životnog doba. Mnogo je načina i prilika da se učini dobro, ali s obzirom na povod i sve veću našu svijest o značaju Medrese u našim životima i u našem društvu, odlučili smo se za ovaj vakuf. Prevazišli smo naše prvobitne planove i očekivanja za iznos koji smo željeli prikupiti i to nas posebno raduje“, istakla je Velić-Mehmedović.

Kako je naglasila, ovo djelo je specifično i po tome „što je javno i kao takvo, primjer i motivacija i drugima da učine slično, a opet je i tajno, jer svako je učestvovao dobrovoljno i spram svojih mogućnosti“. Svi su ispred svoje ja stavili njihov generacijski identitet.

„Medresa je mjesto našeg upoznavanja, zajedničkog odrastanja. U tom periodu, obzirom da smo boravili u internatu, zajedno smo proveli više vremena nego u našim porodicama. Nastojali smo to i biti jedni drugima, članovi porodice. Veze izgrađene na ovaj način imaju jake temelje i traju“, naglasila je Velić-Mehmedović.

Napomenula je da su temelji ove dugogodišnje povezanosti u periodu njihovom medresanskom školovanju. Još u tom periodu bili su prepoznatljivi po tome što su nastojali djelovati kao generacija.

„Svako je imao svoje planove i težio svom ličnom uspjehu, ali nam je uvijek bilo značajnije sve ono što smo uradili ili uspjeh koji smo postigli kao 277. generacija. Na kraju, tome su nas učili i na to nas podsticali naši profesori i odgajatelji. Kako vrijeme prolazi, sve više spoznajemo snagu uticaja tog perioda na naš život, uticaja medresanskog okruženja, a i značaja Medrese za naše društvo i zajednicu“, kazala je Velić-Mehmedović.

I Okić je podsjetio na veze 277. generacije i njihovu odluku da neće prekidati svoja generacijska okupljanja.

„Tako je bilo od 2003. do ove 2023. godine. Svake godine održavali smo generacijska druženja tokom ljeta, po jedan-dva, a nekad i više dana. U okviru tih druženja obilazili smo i povratničke džemate. Tokom studijskih dana stalno smo bili u kontaktu i ostali vezani jedni za druge. Od prije deset godina ljetnim generacijskim sastancima dodali smo i jednodnevno druženje u Medresi krajem kalendarske godine. Iz Medrese smo otišli, ali se u nju stalno vraćamo. U njoj se okupljamo, i ona nas okuplja, ona je naša šira porodica“, kazao je Okić.

Naglasio je da, pored ugodnog druženja, na generacijskim sastancima odvoje vrijeme za razgovor o radu Islamske zajednice i stanju našeg društva i države.

„Uspješni imami i mualimi, glavni imami, profesori u Medresi i drugim ustanovama Zajednice, podijele svoja značajna iskustva. Među nama su i priznati poslovni ljudi i nosioci veoma važnih državnih funkcija. Nastojimo da odgovorno promišljamo o onome što radimo, tražeći međusobno jedni od drugih savjet i podršku. Sve su to tragovi odgojno-obrazovnog rada naših medresanskih profesora koji su nas na temeljima vjere učili zajedništvu. Zato smo im neizmjerno zahvalni“, zaključio je Okić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x