Poziv bošnjačkim političarima u Sandžaku na međusobnu saradnju i jedinstvo

Podijelite ovaj članak:

Hafiz Haris Kalač, Imam IKC Sandžak u Dortmundu, uputio je otvoreno pismo i bratsku poruku bošnjačkim političarima u Sandžaku koje prenosimo u cjelosti, bez izmjena:

Poštovani predstavnici političkih stranaka / partija u Sandžaku,

Kroz težak vakat je predeverao naš narod, posebno da naglasim godine ‘90-te, rat, hapšenja, deportacije, policijske represalije, zlostavljanja, premlaćivanja, otmice, logori, silovanja, uzp, genocid; sa svim tim smo se nekako nosili i nosimo, pa iako još uvijek na različite načine traju nasrtaji. Ali uz sve to izuzetno nam teško pada da svakodnevno slušamo međupolitičke sukobe u našim redovima. Te pojave različito percipiramo i na njih različito djelujemo.

Želim vas ovim putem p(r)ozvati temeljeći svoj p(r)oziv na Kur'anu i Sunnetu, pozivajući na međusobnu saradnju, jedinstvo i razumijevanje.

Svjedoci smo velike političke netrpeljivosti, čak i mržnje, i podjela među određenim grupacijama među Bošnjacima u Sandžaku. Mržnja koju javno ispoljavamo i na razne načine u međustranačkim krugovima, i to jedni prema drugima, krajnje je nedopustivo jer se reflektira na štetu kompletnog ponosnog bošnjačkog naroda i Sandžaka. Bespotrebni međusobni sukobi nas nazaduje u svim mogućim projektima, te negativno utiče na razvoj i prosperitet našeg naroda i Sandžaka kao regije. Kao vjernici ni u kojem slučaju ne smijemo dozvoliti da političko rivalstvo i utrka za vlašću da nam uzdrmaju naše rodbinske, bratske i prijateljske veze, na koncu uvijek mimajmo na umu šta je bio uzrok razbijanja IZ-e.

Poznajem mnoge od vas koji ste u političklim vodama, zato ovim pismom želim da vas pozovem na prevazilaženje problema, međusobnu ljubav, poštovanje, praštanje i toleranciju. Ne zaboravite da nema uspjeha bez međusobne ljubavi.

Mržnja koju nosimo u srcima nas izjeda iznutra, uništava našu vjeru i ne možemo nositi ni jedan vjerski, niti nacionalni projekat i iste realizirati.

Muhammed s.a.v.s. kaže:

“Dvije su bolesti ranijih naroda dopuzale do vas, a to su zavidnost i mržnja. Mržnja je britva, ali ne velim britva koja brije dlaku, nego britva koja brije (tj. uništava) vjeru (onome, koji druge ljude mrzi)”.

Poslanik a.s. u drugoj predaji kaže:

“Nemojte jedan drugome zavidjeti, niti varati i nemojte se mrziti, niti jedan drugome leđa okretati i ne kvarite trgovinu jedan drugome. Budite, o Allahovi robovi, braća. Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nepravdu, niti mu laže, niti ga omalovaža.”

Ovim putem želim da vas pozovem na političko jedinstvo, na čvrst i jedinstven saff i zajedničko djelovanje kroz različite političke koncepte koji će biti u interesu svih Bošnjaka u Sandžaku. Kada to postignete i postignemo onda će nam svima biti bolje, a i uspjeh je zagarantiran.
Potreba o zbijanju redova među muslimanima je danas prvorazredna obaveza. Nikada nije bila potrebnija nego danas.

Gospodar priznaje i voli jedinstvenu džematsku borbu za političke i vjerske interese.

Uzvišeni Allah dž.š. kaže:
“Allah voli one koji se na Njegovom putu bore u redovima – jedinstvenom saffu kao da su bedem čvrsti”. (As – Saff, 4)

Pozivam vas da vašim umijećem, mudrošću, osjećajem i vjerom prema Allahu s.w.t. vratite mir među ljude i budete faktorom pomirenja i lijepih međubratskih odnosa, te da vratite jedinstvo IZ-e i utrkujete se u dobročinstvu čineći joj dobro.

Allah dž.š. kaže:
„Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata i bojte se Allaha da bi vam se milost ukazala.” (El-Hudžurat, 10)

Na sljedećem mjestu Uzvišeni kaže:
“Svi se čvrsto držite za Al­lahovo uže i ne razjedinjujte se! I sjetite se blagodati Allahove prema vama, kada ste bili neprijatelji, pa je On sakupio srca vaša i pos­tali ste, Njegovom milošću, braća”! (Alu- Imran, 103.)

Pozivam vas da lične interese potčinite općim inetersima i na taj način tražite zadovoljstvo Gospodara, ne zaboravljajući da ste preuzeli amanet bošnjačkog naroda i drugih naroda u Sandžaku, koji su glasali za vas, te da ćete biti odgovorni pred Gospodarom na Sudnjem danu za amanete koje ste preuzeli.

Poslanik a.s. kaže:
“Svi ste vi pastiri i svi će te biti pitani za svoje stado. Muškarac je pastir u svojoj porodici i biće pitan o svom stadu. Žena je pastirica u kući njenog muža i biće pitana o svom stadu. Sluga je pastir u imetku njegovog gospodara i biće pitan o svom stadu. I svi ste vi pastiri i bićete pitani o svom stadu”.

Pozivam vas na ahlak koji ste stekli od plemenitih roditelja, lijepu političku retoriku i obraćanje. Vodite računa o vašem govoru, ne vrijeđajte, ne ponižavajte, ne potvarajte jedni druge i ne otkrivajte mahane. Vaše loše obraćanje, loša retorika utiče na nas, na našu djecu, njihovu afirmaciju ličnosti i svijest o sebi i svom narodu, te njenim liderima. Lošom komunikacijom i retorikom podučavamo ih kako da se raspiruje mržnja u budućnosti. Lošim međusobnim ophođenjem dajemo pravo na nepoštivanje od strane drugih i drugačijih.

Abdullah ibn Omer, r.a. priča:
“Allahov Poslanik, s.a.v.s. se popeo na minberu i glasno povikao: ‘O, vi, koji ste prihvatili islam svojim jezicima, ali iman (vjera) još nije ušla u vaša srca – nemojte uznemiravati muslimane, niti ih pokušavati osramotiti, niti iznalaziti njihove mahane, jer ko bude razotkrivao mahane svog brata muslimana, Allah će razotkriti njegove mahane, a čije mahane Allah bude razotkrivao, osramotit’ će ga, pa makar to bilo u njegovoj kući!”.

Jednog dana je Abdullah ibn Omer r.a. pogledao u Kabu i rekao: “Ti si veličanstvena, Kabo, i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti”.

Budite blagi jedini prema drugima, pomažite se u dobru i dogovarajte se međusbno radi interesa bošnjačkog naroda.

Allah dž.š, obraćajući se Poslaniku s.a.v.s. kaže:
“Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega!”.

Uzvišeni Stvoritelji u Časnom Kur'anu kaže:
“Budite blagi jedi prema drugima. Potpomažite se u dobročinstvu i bogobojaznosti, a nemojte se pomagati u grijehu i nasilju”. (El-Maida, 2)

I na koncu moje poruke – pozivam vas na bogobojaznost kako biste mogli donositi dobre odluke.

Allah dž.š. kaže:
“O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On će vam sposobnost rastavljanja istine od neistine darovati i preko ružnih postupaka vaših će prijeći i oprostiti vam. A Allahova je dobrota neizmjerna”. (El-Enfal, 29.)

I ne zaboravite na dan povratka Uzvišenom Allahu s.v.t. kada ćete odgovarati za sve što ste na zemlji činili i ono što su vaše knjige pobilježile.

On, Veličanstveni, u Svojoj knjizi kaže:
„O, vi koji vjerujete, bojte se Allaha i neka svako od vas pogleda šta je za sutra pripremio. I Allaha se bojte! Allah je, doista, obaviješten o onome što radite!”. ( El- Hašr, 18.)

Na drugom mjestu Allah dž.š. nam poručuje:
“Knjiga će biti postavljena i vidjet ćete grješnike prestravljene zbog onoga što je u njoj. “Teško nama!”, govorit’ će, “kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!” – I naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj neće nikome nepravdu učiniti”. (El-Kehf, 49.)

S poštovanjem,
Hfz. Haris Kalač
Imam IKC Sandžak u Dortmundu!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x