Poznat datum ključnog sastanka Izetbegovića, Dodika i Čovića

“Vjerujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Vijeće ministara moglo profunkcionisati, što znači da bi iza te srijede ušli u procedure”, rekao je Čović za “Glas Srpske”.

Čović je naveo da će HDZ insistirati na ministarstvima finansija, vanjskih poslova i sigurnosti.

On je istakao da u ovom trenutku ne vidi šansu za nekakav dogovor o inicijativi SDA da Vijeće ministara treba da bude prošireno sa novim ministarstvima.

Kada je riječ o navodnoj aferi “Selefije” i šta stoji iza toga, Čović je rekao da takve afere ne bi bilo da su institucije BiH korektno reagovale, u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Da te afere stvarno ima, ne bi danas o njoj svi šutili. Kada smo stavili do znanja da se na to mora institucionalno odgovoriti, onda su se svi, koji su spekulisali sa kafanskim i medijskim informacijama ili navodima, lagano povukli”, objasnio je Čović.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je rekao BiH nije spremno dočekala talas migranata, te da se bez dobre saradnje sa susjedima ne može napraviti dobar posao.

“Danas niko pouzdano ne zna reći koliko je ljudi u BiH došlo iz svijeta, jer uopšte nemamo kontrolu nad njima. To dovoljno govori o neozbiljnosti ovog prostora i tu ćemo se morati mnogo ozbiljnije nego do sada angažovati”, smatra Čović.

Odnos BiH sa susjednim zemljama, lider HDZ-a BiH ocijenio je dobrim, stabilnim, prijateljskim, te istakao kako je saradnja sa Srbijom duže vrijeme u naprettu i da mu se čini da postoji dobra volja da otvoreni problemi budu riješeni u skorijem vremenu.

Nema poruka za prikaz