Pravda za napadnutu kameru

Napadi na novinare se dešavaju kako u nedemokratskim tako i demokratskim državama. Međutim, razlika je ogroma. Dok u nedemokratskim državama novinare napada ko i kako stigne, u demokratskim državama novinare napadaju isključivo radikalni političari jer demokrate znaju da bi to za njih značio kraj političke karijere.

U Bosni i Hercegovini političar jedne demokratske stranke je fizički nasrnuo na novinara.

Njegova stranka ne samo da nije osudila njegov čin i najavila sankcije protiv njega, već je za napad okrivila žrtvu tj. novinare koji uznemiravaju političare. Dakle, za „silovanje“ je kriva izazovna odjeća, a ne nasilnik.

Značaj novinara za razvoj demokratije

Novinari su važan stub svakog demokratskog društva. Zbog toga je bitno da imaju osigurano demokratsko pravo da slobodno izvještavaju u interesu javnosti. Značaj novinara za razvoj demokratije je još važniji u državama u kojima opozicija, pravosuđe i ostale institucije nisu dovoljno neovisne, jake i sposobne da bi efikasno nadzirale rad vladajućih struktura, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini.

Koliko je to bitno, pokazuje i nedavni slučaj u kojem su novinari otkrili da je Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, vrbujući selefije, pokušala destabilizirati Bosnu i Hercegovinu. Ovu aferu su razotkrili novinari iako bi to prvenstveno trebao biti zadatak Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i nadležnih institucija.

Obraćajući se Glavnom odboru SDA, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je spomenuo ovu aferu i istakao značaj njenog otkrivanja za stabilnost Bosne i Hercegovine. Time je ujedno odao priznanje istraživačkom novinarstvu.

Međutim, podrška SDA neovisnom novinarstvu je uvjetna i gubi se kada počnu istraživati djelovanje čelnike SDA. Prelaskom te granice odvažni novinari postaju provokatori koji uznemiravaju političare i zadiru u njihovu privatnu sferu. Zaboravljaju, pri tome, da su političare izabrali građani i da njima i odgovaraju. Zaboravljaju i da ih građani plaćaju te da troše novac građana, pa stoga građani imaju pravo i da traže informacije o trošenju svog novca.

Firme u vlasništvu Huse Ćesira, predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad su od 2016. godine od javnih preduzeća i institucija, na čijem čelu sjede SDA kadrovi, dobile poslove vrijedne više od 1,3 miliona maraka. Logično je da će novinari željeti istražiti nevjerovatan uspjeh njegovih firmi i eventualnu povezanost sa političkim utjecajem.

Izetbegovićeva uvredljiva izjava

Međutim, Ćesir očito nije imao želju da tajne svog uspjeha podijeli sa javnošću pa je fizički napao novinara koji je bio na zadatku i nalazio se na javnoj površini. Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA prvi reagirao na ovaj napad izjavom: „Osuđujemo svaki napad na novinare, tu je SDA principijelna.“

Međutim, ispostavilo se da je to samo njegovo mišljenje i da SDA tu nije principijelna. Umjesto da osudi napadača, SDA je osudila žrtvu.

Svaki napad na novinara zaslužuje osudu. Napad na novinara dobija poseban značaj kada ga izvrši visoki funkcioner neke stranke. Još veći značaj napad dobija kada matična stranka, koja se naziva demokratskom, ne samo da odbije osuditi napadača već za napad optuži žrtvu tj. novinare koji „prave haos u glavama ljudi, koji uznemiravaju, koji ulaze u privatni život ljudi i koji prave svakakvog jada“. Time je čin nervoznog pojedinca prerastao u načelan stav stranke da je napad na novinare opravdan.

Posebno je uvredljiva izjava predsjednika SDA, koji je napad banalizirao tvrdeći da Ćesir nije napao novinara već kameru. A lijepo su naši stari govorili da ako nemaš šta pametno za reći, onda šuti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x