Predavanje profesora Popovca u ambasadi BiH u Oslu

Podijelite ovaj članak:

Na predavanju je prezentirana statistika koja pokazuje stanje zdravlja u populaciji izbjeglica u Norveškoj

Veliki broj bosanskohercegovačkih građana u Norveškoj prisustvovao je predavanju Zemira Popovca “Život u Norveškoj: Identitet i psihičko zdravlje”, koja je organizirano u prostorijama ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu.

Zemir Popovac je specijalist kliničke psihologije koji je diplomirao i specijalizirao u Norveškoj. Također vodi privatnu zdravstvenu kliniku u Oslu (Favne Psykologbistand). Uz to, predaje psihologiju na univerzitetu NTNU i na višoj školi u Lillehammeru. Stručni je član (savjetnik) u Savjetu za zdravstvene usluge pri Direktoratu zdravstva (Helsedirektoratet) koji je jedan od organa Ministarstva zdravlja (Helsedepartementet).

Na predavanju je prezentirana statistika koja pokazuje stanje zdravlja u populaciji izbjeglica u Norveškoj. Prezentirao je i uslove koji utiču na pogoršanje zdravlja. Posebnu pažnju Popovac je posvetio ulozi identiteta i kulturnih udruženja u preveniranju mentalnih i fizičkih tegoba i bolestí.

Ispred organizatora, Kulturnog društva Bošnjaka Preporod, obratio se predsjednik udruženja Tarik Čirčić, kao i Zlata Erkočević koja je upoznala prisutne sa dugogodišnjim aktivnostima društva, ali i ukazala na značaj i aktuelnost ove teme. Ujedno se zahvalila Zemiru Popovcu i ambasadoru Nedimu Makareviću. Naglaseno je da je KDB „Preporod“ istinski primjer očuvanja identiteta kroz jezik, promovisanje bh. literature, muzike, umjetnosti i naučnog rada u saradnji sa drugim bh. udruženjima u Norveškoj.

Ambasador Makarević je u svom izlaganju naglasio da je ova aktuelna tema i način na koji se ona prezentovala primjer kako se treba baviti stvarima koje se tiču svakodnevnog života bh. građana u inozemstvu te da je potrebno njegovati maternji jezik, izbjeći asimilaciju, svjesni odgovornosti prema mladoj generaciji.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x