Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji

Podijelite ovaj članak:

Širom Sjeverne Makedonije jutros u sedam sati otvorena su birališta, čime je počelo glasanje u prvom krugu predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Glasačka mjesta će biti otvorena do 19 sati. Na predsjedničkim izborima glasa se na 3.480 glasačkih mjesta u 80 opština i u gradu Skoplju, kao i na 32 glasačka mjesta van zemlje.

Pravo glasa ima 1.808.131 građanin, od kojih danas može da glasa 1.726.696, dok je ostatak građana, a to su zatvorenici, raseljeni i bolesna lica koji su na posebnim izbornim listama glasali tokom jučerašnjeg dana.

Kandidati za predsjednika Severne Makedonije su Stevo Pendarovski, kojeg podržava aktuelna makedonska vlast, na čelu sa SDS-om premijera Zorana Zaeva i DUI-em Ali Ahmetija, Gordana Siljanovska – Davkova koju podržavaju opozicione partije predvođene sa VMRO-DPMNE i Blerim Reka, kandidat albanskog opzicionog bloka, Saveza Albanaca i pokreta Besa. Sva tri kandidata su akademski radnici.

Osim izbora za predsjednika zemlje, danas se održavaju i izbori za predsjednika opština Ohrid, Dibar i Novo Selo.

U slučaju da niko od tri kandidata danas ne dobije 50 posto glasova registriranih birača, održaće se i drugi krug predsjedničkih izbora i to dvije sedmice kasnije, 5. maja.

Ovo su šesti po redu predsjednički izbori u zemlji, ali prvi pod novim imenom Sjeverna Makedonija.

Novi predsjednik će zamijeniti dosadašnjeg Gjorgija Ivanova, koji je bio predsjednik Makedonije u dva mandata. Prema Ustavu Sjeverne Makedonije jedna osoba može biti najviše dva puta izabrana na poziciju predsjednika države.

Predsjednički mandat traje pet godina.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x