Predstavljamo vam Borisa Lučića, čovjeka o kojem će se još pričati

Podijelite ovaj članak:

Ima ljudi kojima sve polazi za rukom, jednog od takvih upoznao sam na Twitteru i odmah smo postali bliski, kao da smo rod rođeni. Njegove objave se izdvajaju od drugih i sa svakom nastoji afirmirati neko dobro u ljudima.

Inižinjer je po struci, magistar menadžmenta s adresom u Londonu, ali mu je srce ostalo u Beogradu i Sarajevu. Teško je vagnuti gdje više. Koliko je uspješan u svom poslu najviše svjedoči fotografija na kojoj prestolonasljednik Velike Britanije sa velikim zanimanjem prati prezentaciju jednog od projekata. Obzirom da ih je teško razlikovati, moram napisati da je Boris krajnji desno i da je on naš kralj!

Princ William i Boris Lučić

Obzirom na to da ima jako opšte obrazovanje i da puno čita, bilo je za očekivati da i sam napiše knjigu, što se ovih dana finaliziralo izlaskom iz štampe romana Kleos, kojeg je posvetio Sarajevu. Ljubomoran sam malo, što ni na jednoj mojoj knjizi od njih jedanaest nisam se toga sjetio ja, ali i da jesam, ne vjerujem da bih mogao napisati ovako lijepu posvetu:

Posvećujem ovu knjigu mojoj majci
bez čije ljubavi, poverenja i strpljenja
ona nikada ne bi nastala.

Posvećujem je i gradu Sarajevu
i svim divnim ljudima koji u njemu žive.
Sarajevo svojim trajanjem,
sazvežđem kultura koje u njemu borave
i nepokorivom ljubavlju među ljudima
predstavlja sve ono što sam želeo da postanem.

Roman je inače majstorija za koju je teško povjerovati da nije napisana rukom iskusnog pisca. Ja sam imao osjećaj da čitam svjetskog klasika Marcela Prusta, a štivo kao kod Prusta traži maksimalnu pažnju i koncentraciju. Pročitao sam ga uz prekide da složim kockice, što radim vrlo rijetko.
On je radnju romana smjestio u daleku historiju, s tim je daleko teže bilo i pisati, a da je Boris Lučić čovjek koji će uvjek odabrati najteži put, vidi se po svemu što radi, jer se u prvom redu odlučio za nešto što je najteže bilo u vrijeme njegovog odrastanja, da ostane – čovjek!
U romanu su obrađene tri epohe i tri velike borbe, a za dobar roman je veliki uspjeh kad se jedna borba uvjerljivo prikaže. Boris je na nešto više od dvije stotine stranica uspio prikazati sve tri.
Neću vam jezikom teoretičara književnosti govoriti stručno o sadržaju knjige, jer bi to uzelo previše prostora i dalo na važnosti meni, a ne autoru ovog sjajnog romana, ali ću iskoristi svoje pravo da kao ekspert iz oblasti književnosti odam priznanje autoru, za sjajnu knjigu i preporučiti je za čitanje!

Na kraju ću samo dodati, ako Boris Lučić propjeva, on će biti novi Đorđe Balašavić, eto kakva je to duša od čovjeka!

Muhamed Mahmutović, pisac

Najlakši konatakt s autorom ostvarit ćete na twitteru:
https://twitter.com/BorisLuim

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x