Predstavnički dom Parlamenta FBiH sutra o migrantskoj krizi

Podijelite ovaj članak:

Oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zasjedaće u predstojećoj sedmici, a Predstavnički dom već sutra, za kada je sazvana tematska sjednica povodom migrantske krize i posljedične humanitarno-sigurnosne situacije, s akcentom na zbivanja u Unsko-sanskom kantonu.

Predsjedavajući Elvir Karajbić kazao je za Fenu da su zastupnici iz tog kantona, inače inicijatori ovog zasjedanja, uputili u proceduru i prijedlog mogućih zaključaka s preporukama za poštivanje Konvencije o izbjeglicama, angažman državnog nivoa u ublažavanju posljedica migrantske krize, kao i za pomoć Federacije, koliko je moguće, za zdravstvene kapacitete i sigurnosne granične službe.
Po riječima Karajbića, na sjednicu treba da dođu i premijer te policijski komesar Unsko-sanskog kantona.

Za sutra je sazvana i vanredna sjednica Doma, a jedina najavljena tačka dnevnog reda je rezolucija povodom presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Budući da je za sutrašnji dan najavljeno i treće zasjedanje, također vanredno, Karajbić kaže da je moguće prolongiranje za utorak, 14. maja. Najavljena tema je usložnjavanje sigurnosne situacije – u oblasti unutrašnje sigurnosti – u vezi s aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

Drugi nivo Federalnog parlamenta, Dom naroda, zasjedaće u četvrtak 16. maja, prvi put vanredno u aktuelnom mandatu. Teme su između ostalog vezane za finansijske planove pojedinih federalnih zavoda, agencija i fondova, informisanje delegata Doma o unutrašnjem i vanjskom dugu Federacije zaključno s 2018. godinom, planirano zaduživanje u 2019. i lanjsko izvršavanje federalnog budžeta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x