Vašington: Preko 100.000 osoba na skupu podrške Palestini uzvikivalo: “Biden, optužujemo te za genocid”

Podijelite ovaj članak:

Skoro je mjesec dana od intezivnog izraelskog bombarodvanja iz zraka, zemlje i mora, potpuno okupirane Gaze koja slovi za najveći logor u kojem je skoncetrirano više od dva miliona Palestinaca, civila, prognanika, a prema statistici mahom djece i/li vrlo mlade populacije. Od početka Hamasovog napada i izraelske vojne invazije ubijeno je blizu 10.000 hiljada civila, od toga broja blizu 5.000 djece i više od 2.500 žena.

Američke vlasti na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom stali su uz izraelski režim kojima su dodijelili ogromna novčana ali i vojna sredstva da se navodno obračunaju sa Hamasom. Javnost svjedoči, da su ustvari u proteklih mjesec dana ciljano bombardovane bolnice, izbjeglički kampovi, škole, džamije, crkve, mjesta gdje se masovno okupljaju civili beskućnici kojima su uništeni domovi. U svekupnim napadima bezosjećajno i ciljano su ubijali djecu, žene, starce – što jeste genocid. Ali i potpuno rušili stambenu infrastrkturu, jer druge u Gazi nema, zavrnuli vodu, betonirali izvore vode, prekinuli struju, dok u potpunoj vojnoj opsadi nisu dopustili ulazak humanitartnih konvoja sa hranom i medicinskom pomoći. Namjere su potpuno jasne; savremenom vojnom opremom i invazijom pred očima javnosti potpuno istrijebiti palestinski narod sa toga prostora i bilo kakvog podsjećanja da je tu nekada bila Palestina i palestinski narod kojeg čine pripadnici islamskog, kršćanskog i jevrejskog svjetonazora.

Istaknuto je da su oko 450 organizacija podržali ove proteste odnosno “marš u Washington”. Učesnici su bili pripadnici svih etničkih i religijskih zajednica koji su stali uz narod Gaze. Na protestima je jasno tražen bezuvjetan prekid prekida vatre, ratnih dejstava, ubijanje djece i civila, prekid američke vojne pomoći Izraelu i potpuno deblokaranje Gaze.

Svi koji su se obraćali, isticali su da se Palestina i palestinski narod suočavaju sa kolonizacijom i 75 godina cionističkom vojnom okupacijom koja je odnijela ogroman broj ljudskih žrtava.
Naglašeno je da nisu protiv jevrejskog naroda ali jesu protiv cionističkog režima. To su isticali Jevreji koji su bili učesnici protesta.

Govornici i organizatori su se obraćali predsjedniku Joe Bidenu, sekretaru Blinkenu optužuću ih da su saučesnici u genocidu I da sui m krvave ruke. Kao porezni obaveznici u SAD suprotstavljaju se da se njihova sredstva dodjeljuju za vojnu pomoć kako bi se proveo genocid nad palestinskom djecom i narodom. Ističemo da je američki kongres već izglasao vojnu pomoć za Izrael od nevjerovatnih 14,3 milijarde dollara.

Čuli su se uzvici na protestima da žele Pravdu, “Biden, Biden, ne možeš se sakriti, optužujemo te za genocid”. Također su ukazali na predstojeće predsjedničke izbore ako ne prestane sa podrškom izraelskoj vojsci da će ga kazniti na sljedećim izborima.

Čule su se procjene da je bilo oko miliona prisutnih na protestima, koji su stigli iz svih krajeva Amerike. Svi su bili okićeni sa mahramama kafijama, koji je prepoznatljiv simbol palestinskog identiteta, palestinskim zastavama, ali zastavam svojih država i naroda, dok su jasne prouke bile ispisane na transparentima: “Zaustavite Genocid”, Biden ti si lažov, “Neka Gaza živi”, “Ceasfire on Gaza now”… Bilo je postavljeno nekoliko instalacija sa tabutima, koje asociraju na ubijenu djecu Gaze.

Sa oduševljenjem ističemo da je na protestima bila prisutna i aktivana američka populacija mlađe dobi, koji su pored lijepog fizičkog izgleda ali i razuma, odgoja, tolerancije, pokazali veliku snagu Amerike, da su za mir a ne za rat, genocid, etnička čišćenja, progone na rasnoj, vjerskoj ili bilo kojoj osnovi.

Primjećeno je da je na protestu bio znatan broj Bošnjaka iz niza američkih gradova. Nakon srpsko-hrvatskog genocida i UZP nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci imaju obavezu da dignu glas protiv genocida i zločina nad civilima bilo gdje u svijetu. Na protetsima su bili predstavnici Bošnjačko-američke nacionalne asocijace (BANA), Bosnjaci.net, BHICNY, IZPG NY,…

Protesti na Gaza Plaza bili su pod potpunim prekidom servisa na mobitlim telefonima ali blokadom interneta. Znači, vlasti su se očito pobrinuli da slika uživo iz Washingtona ne bude poslana u svijet, da se vidi da narod ide drumo, a vlast šumom, protiv naroda a demoratski prinicipi odavno su pogaženi. Najzad američka vlast, novac koji su uložili u oružje za Ukrajinu i Izrael, uložili unutar SAD, da beskućnike smjeste dostojno čovjeku i bolesne izliječe, promijenili bi slike nekih djelova glavnog grada Washingtona gdje se na par ulica od Crvene kuće i Kongresa ne može proći da ne vidite beskućnike i smeće po ulicama.

Ipak protesti su završeni sa porukom da se neće stati dok ne prestane rat, ubijanje djece, žena, civila, okupacija Gaze i izvođenjem odgovornih za genocid pred licem pravde.

Sloboda za Palestinu!

Tekst i fotografije: Bošnjaci.net

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x