Preko trnja, do zvijezda: Veliki uspjeh za Edina Hasanovića, film u kojem glumi favorit za Oscara

Podijelite ovaj članak:

U Netflixovom filmu Na Zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front), koji na predstojećoj dodjeli nagrade Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka ima devet nominacija, jednu od glavnih uloga tumači Zvorničanin Edin Hasanović.

Film u režiji njemačkog reditelja Edwarda Bergera, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata, premijeru je imao u oktobru prošle godine na Netflixovoj platformi. Prikazan je i na nekoliko filmskih festivala, gdje je dobio odlične kritike. Film Na zapadu ništa novo predvodi i ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija. Ko je Edin Hasanović? Rođen 1992, iste godine je s majkom iz rodne Klise kod Zvornika uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku. Nedugo zatim su snage bosanskih Srba iz Klise u nepoznatom pravcu odvele najmanje 700 muškaraca, od kojih se većina nije vratila. Nisu se vratili ni Edinov otac i njegova braća, čije kosti nikad nisu nađene. Hasanović je u ranijem razgovoru za Al Jazeeru Balkans rekao kako mu je najveća želja je da nađe očeve kosti i da sazna šta se desilo s njim.

“Moj babo i njegova dva brata su nestali. Do danas o njima ne znamo ništa. Velika mi je želja da saznam istinu i ako je ubijen, da sahranim njegove kosti, kako bi znao gdje mu je mezar”, rekao je ranije za medije. Iako nikada nije mislio da će se baviti glumom, od dvanaeste godine – kada ga je majka odvela na jednu audiciju – gluma je postala njegov hobi, a potom i životno opredjeljenje. Niz zapaženih uloga Hasanović je već ostvario niz zapaženih uloga, među kojima se ističe glavna uloga u Netflixovoj seriji Skylines, ali i filmu Only God can judge me. Njemačkoj javnosti postao je poznat po ulozi u višestruko nagrađivanoj drami Uvijek su drugi krivi (Schuld sind immer die Anderen) iz 2012. godine. Te godine je također glumio u filmu Život nije za kukavice (Das Leben ist nichts fuer Feiglinge). Prije 2012. je glumio najviše u serijama, a proslavio se krimi serijom KDD, koja se dugo prikazivala na njemačkoj televiziji ZDF.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x