Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Turskoj: Kandidati u više gradova već slave

Podijelite ovaj članak:

U Turskoj su danas održani lokalni izbori, a prema prvim preliminarnim rezultatima u vodstvu je Narodna alijansa koju čine vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) i Partija nacionalnog pokreta (MHP) javlja Anadolu Agency (AA).

Birači u Turskoj danas su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Prema preliminarnim rezultatima do sada je prebrojano 72 posto glasačkih listića.

Narodna alijansa, koja okuplja AK Parti i MHP, osvojila je 52,28 posto glasova, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicione Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI, osvojio 37,17 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, AK Parti vodi sa osvojenih 45,95 posto glasova.

Na drugom mjestu je najjača opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) sa osvojenih 30,14 posto glasova, dok je na trećem mjestu Partija IYI sa 7,03 posto osvojenih glasova. Partija nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je 6,32, a Narodna demokratska partija (HDP) 3,82 posto glasova.

Ukupno 12 političkih stranaka učestvovalo je na izborima na kojima su građani Turske danas birali lokalnu vlast za mandat od pet godina. Pravo glasa imalo je 57 miliona građana.

Tursku čini ukupno 81 provincija, među kojima je 30 metropola, uključujući Istanbul i Ankaru. AK Partija trenutno vodi u 40, dok je CHP u vodstvu u 20, a MHP u 12 provincija.

Prema nezvaničnim rezultatima, kandidati vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) su pobijedili u Bitlisu, Kilisu, Sivasu, Rizeu, Nigdeu, Gaziantepu, Tokatu, Sirnaku, Bingolu, Giresunu i Malatyi.

Kandidati opozicione Republikanske narodne partije (CHP) su, prema nezvaničnim rezultatima, pobijedili na izborima za načelničke pozicije u Artvinu. Bileciku, Ardahanu i Burduru.

Bivši premijer Turske i kandidat AK Partije Binali Yildirim uvjerljivo vodi u utrci za funkciju gradonačelnika Istanbula. Kandidati AK Partije, između ostalog, vode i u Bursi, Erzurumu i Trabzonu, kao i u Sirnaku na krajnjem jugoistoku Turske.

Najzanimljivija izborna utrka odvija se u Ankari u kojoj je trenutno u vodstvu kandidat opozicionog CHP-a Mansur Yavas. Među gradovima u kojima vode kandidati CHP-a su i Izmir, Antalija, Adana i Edirne.

Objavljeni rezultati su nezvanični i proces prebrojavanja glasova je u toku.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x