Premijerka Novog Zelanda je pokazala svijetu šta znači biti pravi vođa

Podijelite ovaj članak:

Jacinda Ardern, premijerka Novog Zelanda reagovala je na teroristički napad sa suosjećanjem i dala nam viziju boljeg svijeta.

Iz užasa kojeg su počinili oni koji ne mogu prihvatiti svijet kakav jeste dolazi vizija boljeg svijeta. Ona dolazi od običnih ljudi. Supermarketi u predgrađu Wellington su rasprodali cvijeće, nogometni treneri pričaju o ljubavi, a najjače od svih su priče o preživjelima. Oni koji su riskirali- ili izgubili svoje živote da bi spasili svoje bližnje našli su u srcu da oproste napadaču.

Tu je 38-godišnja žena, premijerka Jacinda Ardern. Gledali smo kako pokazuje svijetu šta je pravi vođa. 2017. godine postala je najmlađi premijer zemlje. Rodila se u uredu, vodila je svoju bebu na skupštinu UN. Postala je poput slavne osobe.

Sada u najstrašnijim okolnostima vidjeli smo čelik. Brzo je odreagovala te pružila Novozelanđanima što više informacija. “Oni su MI” , rekla je jednostavno za mrtve i ranjene. Razlikovanje muslimana kao odvojenih, drugačijih srušeno je odmah u startu. Novi Zeland je izabran jer je siguran, jer nema mjesta za mržnju i rasizam. ” Jer predstavljamo raznolikost, ljubaznost, suosjećanje, dom za one koji dijele naše vrijednosti.

Za napadača rekla je s apsolutnom jasnoćom : ” Možda ste nas izabrali, mi vas odbacujemo i osuđujemo”.

Nakon toga uslijedilo je obećanje o pooštravanju zakona o oružju, plaćenom pogrebu, te da su porodice žrtava finansijski zbrinute. Slijedeći dan otišla je u Cristchurch zajedno sa svim političkim vođama. Slika kako grli ožalošćene i tuguje zajedno sa njima obišla je cijeli svijet.

To vodstvo moglo bi se odnositi na suosjećanje i ta pretjerana riječ “empatija” sada se oslobađa nama. Nije uvijek bilo tako. Dwight Eisenhower je jednom rekao: “Vrhunska kvaliteta vodstva je nesumnjivo integritet.” Ardern to utjelovljuje; značeći ono što ona govori, govoreći ono što misli, bez straha i neokrenuta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x