Prepisali od Dodika: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nabavilo automobil visoke klase vrijedan gotovo 318.000 maraka

Podijelite ovaj članak:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nabavilo je od „Brčko gasa“ metalik crnu limuzinu visoke klase vrijednu gotovo 318.000 maraka u kojem bi trebalo da se voze članovi Željka Cvijanović ili Željko Komšić, saznaje CAPITAL.

Generalni sekretar ove institucije nedavno je raspisao nabavku dva automobila visoke klase i to pomenute metalik crne limuzine, te vozila marke SUV vrijednog 165.000 KM, a, prema našim informacijama, članovi Predsjedništva Željka Cvijanović i Željko Komšić bi trebalo da se dogovore ko će koristiti koje vozilo.

Podsjećanja radi, za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nedavno je nabavljen automobil od oko 311.000 KM što je izazvalo veliko negodovanje u javnosti.

To je ujedno, pored automobila koje je nabavilo Predsjedništvo BiH, najskuplji nabavljen automobil u ovoj godini.

CAPITAL je objavio i tekst gdje je navedeno da su insititucije na nivou RS i BiH u prvih pet mjeseci ove godine potrošile deset miliona maraka na nabavku luksuznih automobila.

Sve se to dešava u trenutku dok građani grcaju u dugovima, najniža penzija u RS iznosi svega 275 KM, a minimalac 700 maraka i dok je BiH u prvom kvartalu ove godine opterećivao javni dug od 12,7 milijardi KM.

Podsjetimo, CAPITAL je ranije objavio da je Predsjedništvo krajem maja raspisalo tender za metalik crnu limuzinu za koju su zatražili da bude sa stalnim pogonom na prednje i zadnje točkove, da posjeduje ventilaciju i masažu prednjih i zadnjih sjedišta, kao i automatski četvorozonski klima uređaj.

Zahtijevali su da automobil ima kožne presvlake sjedišta, asistenciju za praćenje linije na putu, asistenciju za pomoć prilikom parkiranja vozila, multifunkcionalni kožni upravljač sa funkcijom izmjene brzina, akustična stakla sa duplim staklima za bolju izolaciju od buke, digitalni radio i TV prijem, tvornički ugrađen frižider za piće, kao i tvornički ugrađen projektor na prednjoj šajbi.

Kada govorimo o vozilu SUV zatražili su da ono bude metalik crne ili sive boje, da ima LED svjetla sa matrix tehnologijom, sistem za djelimično zakretanje zadnjih točkova prilikom upravljanja vozilom, kao i sistem samostalnog parkiranja sa senzorima za parkiranje naprijed i nazad i kamerama 360 stepeni.

Žele i grijanje prednjih i zadnjih sjedišta, zatamnjena zadnja bočnja stakla i zadnje vjetrobransko staklo, ali i bezbjednosni sistem za upozorenje o napuštanju vozne trake i asistencijom upravljanja.

Takođe su naglasili i da je potrebno da norma izduvnih gasova bude minimalno euro 6, mijenjač mora biti automatski, a pogon na sva četiri točka.

(Capital)  

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x