Preselio je hafiz, sin hafizov, otac hafizov, brat hafizin i dajdža tri hafiza

Muhammed, alejhisselam, je rekao: “Najčasniji pripadnici moga ummeta su hafizi Kur’ana.”

Gospodaru se vratila jedna od najčasnijih osoba; vratila Mu se još jedna dobra, plemenita i čista duša.

Preselio je HAFIZ. Sin HAFIZOV. Otac HAFIZOV. Brat HAFIZIN. Dajdža TRI HAFIZA. Šura HAFIZOV.

HAFIZ – naš dost i prijatelj. BRAT. Hafiz Bajram Ajeti.

Preselio je hafiz i životni drug čestite, jake i stamene, životne mu druge, ZEJNEP. Na Vječni, bolji svijet, otišao je BABO HAFIZ – hafiza MUHAMMEDA, HALIME I REFIKA.

Hafiz Bajram, rahmetullahi alejhi, rođen je od oca r. hafiza Refika i majke r. Resmije, 1961. godine u Lipkovu, Kumanovo. Hifz je završio pred ocem u 13. godini života a položio ga je u Sarajevu 1976. kao najmlađi hafiz bivše države. Hafisku diplomu uručio mu je rahmetli dr. Ahmed Smajlović, predsjednik Starješinstva Islamske zajednice. Iste godine upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Kao učenik Medrese klanjao je taravih-namaz hatmom, a nakon preseljenja rahmetli hfz. Ibrahima Trebinjca, nastavlja njegovu praksu u Hadžijskoj džamiji, pa hatmom klanja akšam, jaciju i sabah-namaz. Diplomirao je na Fakultetu islamskih nauka na temu “Pravilno učenje Kur’ana po kiraetu”. Pri odbrani diplomskog rada, hafiz Bajram je, pred dušu Gazi Husrev-bega, u prisustvu učenika i studenata, proučio cijeli Kur’an napamet za 9 sati i 23 minute. Magistrirao je na Odsjeku za islamistiku Fakulteta humanističkih znanosti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, 2011. godine.

Magistarska teza pod naslovom “Komparacija između Hafsovog i Šu'betovog rijaveta od Asima (prema djelu Šatibija)” odbranjena je pred Komisijom kojom je predsjedavao rahmetli prof. dr. hafiz Fadil ef. Fazlić.

Dugi niz godina predavao je kiraet na Fakultetu islamskih nauka u Skopju i Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Slijedeći put svojeg rahmetli oca, nastavio je njegovati tradiciju hifza, pa je izveo više od pedeset hafiza. Sudjelovao je na brojnim svjetskim natjecanjima učača Kur'ana a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja.

Bio je dugogodišnji član Ocjenjivačke komisije Međunarodnog natjecanja učača Kur’ana u Zagrebu. Generacije Gazijki i Gazinovaca, Sarajlija i mnogih drugih, pamtit će HAFIZA i po predivnom ezanu koji ih je, u njemu svojstvenom sabahskom mekamu, razbuđivao i uvodio u nove dane.

Milostivi Bože! Nagradi hafiza za svaki proučeni harf iz Kur’ana kojeg je u prsima vjerno čuvao i nosio pedeset godina svoga života.

Milostivi Bože, posebno nagradi HAFIZA za sabur i požrtvovnost dok je pratio, njegovao i borio se za zdravlje svojeg slijepog oca ali i svog evlada.

Gospodaru! Osvijetli HAFIZOV kabur svjetlom Kur’ana. Proživi ga u društvu sa ljudima Kur’ana. Sačuvaj ga od onosvjetske patnje čašću Kur’ana. Oslobodi ga džehennemske vatre zagovorom Kur’ana. Uvedi ga u džennet čašću Kur’ana.

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, i uđi u džennet Moj.”

(Lamija Alili, Facebook)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x