Prijedorčanin, dr. Sanimir Resić ugostio Emmaneula Macrona

Selfi koji je napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron, ostat će dr. Sanimiru Resiću u lijepoj uspomeni
Podijelite ovaj članak:

U skolopu svoje posjete Švedskoj, francuski predsjednik Emmanuel Macron je održao predavanje i družio se na univerzitetu u Lundu sa studentima i profesorima, jednog od najstarijih i najvećih univerziteta u EU.
Jedan od domaćina mu je bio prijedorčanin prof.dr. Sanimir Resić, svjetski ugledan historičar, koji se naukom bori protiv zaborava i pogrešnog interpretiranja prošlosti. Njegovo mišljenje često traže iz institucija Švedske, autor je mnogo važnih knjiga o rsapadu Jugoslavije, a specijalno za portal Senzor.ba govorio je o ovoj veoma važnoj posjeti.

– Ova državna posjeta Francuske trebala se desiti već u oktobru, ali je odgođena zbog unutrašnjih problema u Francuskoj. Posjeta francuskog predsjednika Macrona imala je nekoliko razloga: uglavnom da dodatno ojača veze između dvije zemlje s bogatom zajedničkom historijom. Primjerice, švedska kraljevska obitelj pripada dinastiji Bernadotte, koja potiče od Karla XIV. Johana koji je poreklom iz Francuske. Bio je jedan od Napoleonovih maršala i ime mu je bilo Jean Baptist Bernadotte, rođen u francuskom gradu Pau.

Još jedan važan razlog je situacija u Evropi i pristup Švedske NATO-u, a ima tu i jedan razlog, posebno važan za nas u akademskom svijetu, Macronovi ambiciozni planovi da se izgradi unija univerziteta EU, po uzoru na zajednicu država. Drugim riječima, savez evropskih univerziteta koji sarađuju i dijele zajedničke akademske vrijednosti. Važno je da ostanemo snažni u našim liberalnim vrijednostima, nezavisnosti, slobodi govora, kritičkom mišljenju i da ne dopustimo da aktuelne političke teme upravljaju akademijama.

Ja lično, kao dekan, historičar, ali i kao privatna osoba, bio sam veoma sretan što sam imao priliku i slušati i razgovarati s predsjednikom. U svom govoru tokom “Studentafton” u Lundu, Macron je rekao da je Evropa imala mir 70 godina dok je Rusija nije napala Ukrajinu. Podsjetio sam predsjednika da je to Rusija radi pogrešno, ali da trebamo podsjećati i na ratove devedesetih godina i raspad Jugoslavije. Bio je veoma simpatičan pri ispravci. Također sam napomenuo da je jedan od njegovih prethodnika, predsjednik Chirac, bio jedan od garanta mira u decembru 1995. godine u Parizu, nakon Daytonskog sporazuma.

Pohvalio sam Macrona riječima da je on posljednja i najbolja prilika za Evropsku uniju, što ga je razveselilo. Na kraju sam ga zamolio za selfi jer ne mogu da se vratim kući svojoj ženi, pravoj liberalki, bez selfija. Odgovorio je: “Onda ću ti pomoći da se vratiš kući svojoj ženi” s osmijehom. Snimio je moju sliku sa svojim iPhone-om. To će mi ostati lijepa uspomena za cijeli život.

Pogledajte impresivne podatke u Lund univerzitetu, u istoimenom gradu Lundu na jugu Švedske.

Zajedno sa osobljem, Lund univerzitet broji oko 55 000 osoba, što je više od polovine ovog malog grada.

Univerzitet Lund je jedan od najstarijih i najprestižnijih univerziteta u Švedskoj, osnovan 1666. godine. Nalazi se u gradu Lundu, koji se smatra jednim od najvažnijih studentskih gradova u Švedskoj. Univerzitet ima izuzetno bogatu tradiciju i ima reputaciju kao lider u mnogim akademskim poljima.

Lund Univerzitet ima širok spektar programa studija na svim nivoima, uključujući dodiplomske, postdiplomske i istraživačke programe. Njegove oblasti istraživanja obuhvataju mnoge disciplinie, uključujući prirodne nauke, društvene nauke, humanističke nauke, medicinu, inženjering i mnoge druge.

Univerzitet Lund je također poznat po svojoj internacionalnoj atmosferi, sa mnogobrojnim studentima i istraživačima koji dolaze iz različitih dijelova svijeta. Osim toga, Lund je poznat po svojim inovativnim istraživanjima i saradnji sa industrijskim partnerima.

Univerzitet Lund također je domaćin različitim događajima i aktivnostima, uključujući seminare, konferencije i kulturne manifestacije, što doprinosi bogatom studentskom životu u ovom gradu.

Prof.dr. Sanimir Resić u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom
Sanimir Resić, Emmanuel Macron

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x