Prijepolje: Pretukli učenika jer je pjevao “Božić je, pucaj u džamije”

Podijelite ovaj članak:

PRIJEPOLJE – U Tehničkoj školi u Prijepolju došlo je do nasilnog incidenta, gdje je maloljetni P. B. pretrpio tešku tjelesnu povredu. Kako je potvrđeno za N1 od strane Policijske uprave Prijepolje, incident se dogodio jučer, a policija preduzima mjere protiv maloljetnika osumnjičenog za napad.

Prema izjavama zastupnika oca oštećenog, deset učenika bošnjačke nacionalnosti okružilo je P. B., a jedan od njih, DŽ. E., izvršio je fizički napad. Incident je uslijedio nakon što je DŽ. E. pustio sporni snimak na kojem P. B. pjeva pjesmu sa izmijenjenim tekstom koji vrijeđa Bošnjake. P. B. je zadobio teške povrede u vidu prijeloma nosne kosti sa dislokacijom nakon što ga je DŽ. E. udario zatvorenom šakom.

Ovaj događaj je posljednji u nizu incidenata koji su uslijedili nakon što se snimak sa privatne proslave, na kojoj P. B. i njegovi prijatelji pjevaju spornu pjesmu, pojavio na društvenim mrežama. Protiv P. B. i njegovih prijatelja se vodi postupak pred Višim sudom u Užicu zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Policijska uprava Prijepolje izdala je saopćenje u kojem navodi da će protiv maloljetnika koji je izvršio napad biti podnesena krivična prijava za izazivanje vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti u sticaju sa krivičnim djelom teške tjelesne povrede.

Ovaj incident izaziva zabrinutost u zajednici i pokreće pitanja o toleranciji i međuetničkim odnosima u školama. Roditelji, obrazovni radnici i aktivisti pozivaju na pojačane mjere prevencije nasilja i promovisanje međuetničkog razumijevanja i poštovanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x