Prirodni fenomen: Slano jezero u Australiji svake godine postane ružičasto

Podijelite ovaj članak:

Slano jezero u Melbourneu u Australiji svake godine postane ružičasto i privlači na hiljade turista i Instagram influensera koji jedva čekaju objaviti fotografiju pored ovog prirodnog fenomena na društvenim mrežama.Ružičastu boju stvaraju alge koje raste na dnu jezera i proizvode crveni pigment. No, nije oduvijek bilo tako. Zaposlenici Melbourne Westgate Parka kažu da je jezero prvi put postalo ružičasto 2012. godine te da je od tada svake godine nastavilo mijenjati boju.

Britanci uvrstili BiH među 18 zemalja u svijetu u kojima se može najbolje doživjeti avantura putovanja vozom.

 

 

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Od tada ovo jezero svake godine posjete brojni turisti i Instagram influenser koji jedva čekaju objaviti fotografije ovog prirodnog fenomena na društvenim mrežama. Posjetioci kažu da je ovaj prirodni fenomen očaravajući, ali također upozoravaju da ima miris “pokvarenih jaja”.

 

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Iako alge nisu štetne za divlje životinje koje žive u blizini jezera, zaposlenici parka upozoravaju turiste da ne dolaze u kontakt s vodom.

 

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Ružičasta boja jezera traje do kasne jeseni kada se ponovo vraća u klasičnu plavu boju.

 

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Kada je riječ o Australiji, ova pojava nije jedinstvena u Westagaete Parku. Slična pojava događa se i u jezerima Crosbie, Becking, Kenyon i Hardy koja se nalaze u Nacionalnom parku Murray Sunset. Ružičasta boja javlja se i u jezeru Hillier te Hutt Lagoon. 

 

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

Ovaj fenomen također se javlja u jezeru Salina de Torrevieja u Španiji, Dusty Rose jezeru u Kanadi i Retba jezeru u Senegalu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x