Priština: Raspisani vanredni izbori u četiri srpske opštine

Pošto su Srbi napustili sve kosovske institucije, predsednica Kosova Vjosa Osmani je za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike u četiri opštine u kojima su vlast činili Srbi

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je nakon konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom za 18. decembar raspisala vanredne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, prenosi Kljan Kosova.

“Zadužuje se Centralna izborna komisija da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom”, navodi se u odluci Osmani.

Nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija, predsjednica Kosova je istakla da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtjevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbjednosne institucije preduzeti sve mjere kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osjećali zaštićeno, bezbjedno i ostvarili svoja ustavna prava, prenosi Kosovo onlajn.

Opštine sa srpskom većinom su 5. novembra bez gradonačelnika koji su podnijeli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o zamjeni srpskih registarskih tablica kosovskim sa oznakom, kao i zbog suspenzije direktora Regionalne policije sjever Nenada Đurića. Kosovske institucije su napustili policajci srpske nacionalnosti poslanici u Skupštini Kosova i iz redova Srpske liste, odbornici opština na sjeveru Kosova, sudije, tužioci, carinici i pripadnici srpske zajednice u policiji iz opština na sjeveru Kosova.

Uslov Srba na Kosovu, tj. Srpske liste i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da se vrate u kosovske institucije je da se ukine odluka o preregistraciji srpskih na kosovske tablice i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Ukoliko Srbi budu bojkotovali ove komunalne izbore, prijeti opasnost da u lokalnim sredinama u kojima čine većinu bude formalno postavljeno albansko rukovodstvo.

EU i SAD vrše pritisak na Prištinu da odloži preregistraciju i omogući formiranje ZSO. Kao kritičan se smatra 21. novembar kada bi kosovska policija trebalo da počne da kažnjava vozače koji upravljaju vozilima sa tablicama koje nisu u skladu sa zakonima Kosovo (srpskim) sa 150 eura.

Zbog toga je šef diplomatije Žozep Borelj pozvao pregovaračke timove Beograda i Prištine da hitno dođu u Brisel. U kosovskoj delegaciji se pored zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija nalazi i savjetnica Aljbina Kurtija i predsjednica ogranka Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani.

Ovo je prvi put da politička ličnost iz Preševske doline učestvuje u dijalogu Kosova i Srbije što je “veliki događaj“ za Albance sa juga Srbije, prenio je JUGpres.

M.N./FoNet

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x