Probosanske stranke podržale su etničke akademije HAZU i BANU ali ne i multietničku BANUK

Podijelite ovaj članak:

Nejasno je  po kom osnovu su dvijema etničkim akademijama Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti ( BANU) i Hrvatskoj akademiji nauka i umjetnosti (HAZU) određena sredstava iz budžeta FBiH po 300.000 KM, a multietnička Bosanska akademija nauka i umjetnosti “Kulin ban”(BANUK) koja je uredno podnijela zahtjev za dodjelu sredstava u septembru 2021 . godine iz budžeta FBiH u istom iznosu i na isti način kao i pomenute dvije akademije nije uzeta u razmatranje iako su na isti način osnovane kao udruženje građana odobrenjem Ministarstva pravde FBiH.
 Izgleda da je ključnu ulogu odigrao Dragan Čović koji je član HAZU u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru a Hrvatska Akademija za znanost i umjetnost u BiH potpisala je krajem 2021 godine u Mostaru Sporazum o saradnji s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti iz Sarajeva.
Interesantno je da je prošle godine Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić problematizirao izjednačavanje u finansiranju ANUBiH-a koju je označio kao drzavnom akademijom i dvije etničke akademije BANU i HAZU, a ove godine im nije smetalo da daju podršku etničkim akademijama na isti način kao i ANUBiH ali da izostave multietničku Bosansku akademiju nauka i umjetnosti “Kulin ban”(BANUK).
U Bosni i Hercegovini se očigledno ništa ne može postići regularnim podnošenjem zahtjeva ako uz to ne izlobirate, stoji u zvaničnom saopštenju BANUK-a.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x