Pročitajte kako je depresija natjerala jednu Marokanku na uspjeh

Podijelite ovaj članak:


Rahma Mouden je rođena u Maroku, a u Holandiju je došla kao supruga čovjeka koji je već radio u Amsterdamu. Njen muž je po cijeli dan radio kao čistač, dok je ona bila domaćica, te istovremeno brinula o njihovom malom sinu.

Život između četiri zida u inostranstvu, bez prijatelja i sa ograničenim brojem rođaka gurnuo ju je u depresiju, pa je poželela da se okuša u poslu. Nije imala puno iskustva i još manje obrazovanja, ali je s druge strane bila jako motivirana i željna učenja. Zaposlila se kao sobarica i polako, ali uporno učila jezik, a ujedno je stekla povjerenje svog poslodavca. Mukotrpnim radom napredovala je i u početku je brinula o timu od pet čistačica, ali je onda kompanija počela da je šalje na seminare gde su je učili najnovijim tehnikama čišćenja i organizaciji posla. Predavač koji je organizovao kurseve kasnije je u jednom intervjuu izjavio da je Rahma, čim je završila jedan seminar, želela da upiše drugi jer je želela da se što više obrazuje u industriji čišćenja i da napreduje.
Kada je nakon nekoliko godina odlučila da se promijeni, dobila je novi, bolje plaćen posao u drugoj kompaniji. Radilo se i o unapređenju, ali su u firmu imenovali čovjeka koji je trebao da je nadgleda, jer očito u nju nisu imali puno povjerenje, zbog čega je ona dala ostavku i nakon kraćeg razmišljanja odlučila da otvori svoju firmu.
Firma MAS je nastala i od samog početka je postavila stroge kriterijume kada je reč o čišćenju, jer je znala da će dobar glas o njenom kvalitetu pronijeti informaciju “do devetog sela”. Počeci su bili teški, ali slatki jer je gradila svoju priču i kako se kompanija širila, dodala je sigurnost registru spajanjem dvije podružnice u istu kompaniju koja je stalno rasla.
Danas Rahma zapošljava 500 ljudi, a prošle godine kompanija MAS ostvarila je promet od 12 miliona eura.
Njen poslovni uspeh inspirisao je mnoge, pa svake nedelje izlazi na lokalni radio, gde slušaocima dijeli savjete iz sveta biznisa, a istovremeno pokušava da inspiriše mlade ljude sopstvenim poslovnim idejama. Upravo u tu svrhu osnovala je fondaciju koja nastoji mlade ljude s problemima usmjeriti u poduzetništvo, a i sama djeluje kao mentor. Budući da bi prije penzionisanja htjela pripremiti nasljednika u najboljem mogućem smislu, ona i dalje radi, a paralelno s tim priprema i zamjenika za preuzimanje kompanije. U tom smislu, obezbijedila je i iskusnog mentora koji budućeg direktora već tri godine podučava o tajnama, uspjesima i zamkama poslovnog života.
Nedavno je objavljena i knjiga o njenoj priči o uspjehu s jednostavnim naslovom Rahma.
Da je dobar glas stigao do devetog sela dokazuje i činjenica da je upravo Rahmi i njenoj kompaniji povjereno čišćenje najpoznatijeg holandskog muzeja Rijksmuseum.

Ahmed Pašić, facebook

Rahma Mouden
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x