Profesor Kurt Bassuener je prvi glasno uzviknuo – car je gol!

Podijelite ovaj članak:

Pažljivo sam pročitao analizu posjete američkog diplomate O’ Brajena u BiH, od strane uglednog prof. Kurta Basinera (Bassuener) i čudio se sve do kraja analize, zašto nije zanimljiva medijima i političarima u BiH, koji govore da vole svoju državu i da im je ona najvažnija.

Bit će da nema takvih ni medija ni političara, možda ih ima vrlo malo, ali i oni spavaju ili traže sebi selameta na nekom tenderu kojeg raspišu ovi što krčme narodno blago.

Analiza je podugačka, pa ću za čitaoce senzor.ba parafrazirati glavne misli autora, koji vrlo dobro poznaje naše političke (ne)prilike, jer je jedanaest godina proveo u BiH, uz velikog prijatelja naše domovine Pedija Ešdauna. On je nalizu radio za brojne ugledne institucije i on-line platforme u svijetu, a ja sam je pronašao na platformi Just Security, pa je onom ko želi pročitati je u originalu ili uz pomoć prevodioca toplo preporučujem na LINKU.

Ko su glavni krivci za katastrofalno stanje u Bosni i Hercegovini

Gospodin Basiner bez okolišanja naziva stvari pravi imenom. Dodika i Čovića označava kao secesioniste i nacionaliste koji vladaju na slabostima EU i podrškom nacionalista i ekstremista iz Srbije i Hrvatske. Po njegovom mišljenju, O’ Brajen je uradio dobar posao, što je ogolio priče Dodika i Čovića o “duhu Dejtona”, po kojem je BiH trebala postati etnonacionalna zajednica tri plemena, čak je to suprotno, Dejton je trebao poslužiti kao mirovni sporazum, koji će dovesti do demokratizacije države i prijema u EU! Mnogi zanemaruju ulogu Visokog predstavnika, koji je sastavni dio tog sporazuma, ali Basiner nije upao u tu zamku. On žali što političari, prvenstveno iz EU ne daju jaču podršku OHR-u i smatra da ja baš to kolebanje je li “lakše podmazati točak koji škripi” ili zauzeti čvrst stav da politika nacionalizma i secesionizma neće proći dalo krila osovini zla Dodik&Čović.

Smatra da je O'Brajen, tom zloglasnom dvojcu oduzeo oružje s kojim su do sad učinkovito obmanjivali javnost, kako je Dejtonski sporazum predvidio da svaki poglavica plemena ima svoj feud, a da su “ostali” kolateralna šteta tog sporazuma.

Gospodin Basiner podcrtava da je sporazumom predviđeno poštovanje ljudskih prava prema međunarodnim normama i čudi se što šest presuda suda iz Strasbura nisu osnov za priču o novom Ustavu i izbornom zakonu, nego nacionalističke platforme gore spomenutih lidera HDZ-a i SNSD-a.

Šta je riješenje za trenutnu situaciju

Najbolje od svega u analizi je to, što nudi konkretna riješenja i poteze međunarodne zajednice, predvođene sa SAD, kao što je ponovno nametanje politike prisile, uz jačanje snaga EUROFOR, predvođene NATO savezom, koje bi bile raspoređene u Brčkom i odvratile secesioniste od suludih ideja:

“To znači vraćanje kredibiliteta odvraćanju demonstracijom – a ne samo izjavom – da je secesija Republike Srpske nemoguća. To zahtijeva pojačanje EUFOR-a na snagu brigade i njeno raspoređivanje, između ostalog, u Brčkom. Dobra strana toga se nedovoljno cijeni; a bila bi deflacija Dodikovog secesionističkog narativa koja bi ga vjerovatno u kratkom roku učinila politički mrtvim mesom”!

Šta je zaključak analize

Njegov zaključak analize je fenomenalan:
“Sada je vrijeme da se prestane sa prilagođavanjem i uključi u kolektivnu reformu politike utemeljene na demokratskim vrijednostima koje moraju biti u srži sveobuhvatne sigurnosti. Nigdje drugdje u svijetu Sjedinjene Države, EU, UK i druge demokratije nemaju moćniju strukturnu polugu od Zapadnog Balkana. Vrijeme je da prestanemo dopuštati autokratama u regionu – i njihovim podržavaocima ili sunarodnjacima u Rusiji – da ubiru prednosti”!

Na kraju, čitaoce sigurno zanima, zašto ovako sjajnu analizu koja ima odijeka u svijetu ne eksploatišu stranke “trojke”, koje on direktno ne proziva, osim u dijelu gdje se dotakao pogubnog sporazuma uz đedovu rakiju u Laktašima, kojeg su nam htjeli prodati kao revolucionarno dobrog, ali se trgnula američka administracija i rekla – NE, novim podjelama po etničkim šavovima! Možda je razlog i to što Basiner ne trpa u isti koš SDA sa HDZ i SNSD, koliko bi oni željeli. Oni čak smatraju SDA najgorom od ove tri stranke, koje su dugo godina bile nosioci procesa. Basiner je fakturisao stranci SDA katastrofalan sporazum iz Mostara, koji je osnov za ovo što Čović danas traži, a SDA nas je tad uvjeravala da je izvojevala veliku pobjedu zato što Mostar ponovo ima vlast, koju su očito mislili dijeliti do sudnjeg dana SDA i HDZ!

Izdvojio bih još ovaj zaključak Kurta Basinera:

“Prema nekoj statistici, 47% vaše populacije ne živi u BiH. Ne postoji veća optužnica protiv političkog rukovodstva od toga.” “Zbog toga ljudi emigriraju, a ne zato što žele da napuste posao profesora ili doktora da bi radili u staračkom domu ili kao taksista u Nemačkoj”.

(Dr. Kurt Bassuener je suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije, think-tanka sa sjedištem u Berlinu osnovanog 2005).

Preveo i priredio pisac, Muhamed Mahmutović

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x