Proglašeno vanredno stanje u ruskom regionu zbog invazije polarnih medvjeda (VIDEO)

Podijelite ovaj članak:

Ruski okolišni zvaničnici su rasporedili tim specijalista u udaljenom arktičkom regionu gdje se pojavilo mnoštvo polarnih medvjeda koji su “zarobili” ljude koji tamo stanuju. Od njih se očekuje da uspavaju i prebace životinje daleko od ljudskih nastambi. Prema pisanju ruskih medija, preko 50 medvjeda se pojavilo u regionu.

Ovaj potez je došao nakon što su zvaničnici u arhipelagu Nova Zemlja, sa populacijom od 3.000 ljudi, pozvali u pomoć.

– Ovdje nikada nije bilo tako masivne invazije polarnih medvjeda, kazao je čelnik lokalne administracije, dodavši da oni doslovno ganjaju ljude.

Regionalni namjesnik Aleksander Minajev je kazao da traje stanje straha.

– Ljudi su preplašeni, boje se napustiti svoje domove. Roditelji nisu voljni pustiti djecu u školu ili obdanište, saopštio je.

Proglašeno je vanredno stanje u regionu.

Video i foto zapisi otkrivaju da se medvjedi hrane na lokalnom odlagalištu otpada. Pokušaji da se medvjedi otjeraju automobilskim sirenama i pomoću pasa su propali, prenosi ruska agencija Tass.

Rusija klasifikuje polarne medvjede kao ugroženu vrstu zbog čega je zabranjeno njihovo ubijanje. Vlasti upozoravaju da je odstrel potreban kako bi se osiguralo lokalno stanovništvu, u slučaju da premještanje životinja ne uspije.

2016. godine ruski naučnici su bili opkoljeni polarnim medvjedima skoro dvije sedmice na udaljenoj meteorološkoj stanici na otoku Trojnoj na istoku Nove Zemlje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x