Proizvodi bh. modne industrije iz Maglaja u zemaljama EU

Podijelite ovaj članak:

“Fine Life Group d.o.o.” u Maglaju nije samo tvornica odjeće. To je mjesto gdje najfiniji materijali, pod prstima vrijednih konfekcionara postaju prava modna bajka.

Svoju bajku, ove godine je doživjela i Anđela Paleksić, Miss BiH, koja je na takmičenju za Miss svijeta nosila svečane Paradi haljine proizvedene upravo u ovoj maglajskoj tvornici.

image
Proizvodi i u velikim svjetskim modnim kućama/ UNDP BIH

Kompaniju su pokrenule modna dizajnerica Ernada Mujić i Emina Brdarić, nastanjene u Austriji.

– Iako smo 100% fokusirani na izvoz, ove godine smo odlučili načiniti i iskorak prema domaćem tržištu, pa smo tako ostvarili saradnju sa Miss Bosne i Hercegovine, koja je naš modni brend Paradi predstavila na takmičenju za Miss svijeta 2018 u Kini, pojašnjava direktorica Emina Moravac.

image
Proces krojenja/ UNDP BIH

– Naša stalna direktna veza sa dijasporom se najbolje prepoznaje kroz mentorstvo naših vlasnica iz Austrije i to nam pruža garanciju da radimo po svjetskim standardima, što se ogleda u kvaliteti finalnih proizvoda koji svoje mjesto nalaze i u velikim svjetskim modnim kućama u čak 10 zemalja EU, zaključila je Moravac.

Nova znanja

– Svako od nas se stalno usavršava, a najnovija znanja, koja nam redovno prenose vlasnice iz Austrije, pomažu da pratimo trendove, kaže Nidžara Ibranović, jedna od uposlenica, koja je zahvaljujući Dijaspori za razvoj, stekla potpuno nova znanja i novo radno mjesto u kompaniji “Fine Life Group d.o.o”.

image
Šaba Husanović, konfekcionarka tekstila/ UNDP BIH

Sličnu priču dijele i Edina Kadić i Šaha Husanović, koje također rade na novim mašinama za šivanje, odnosno sistemima za peglanje.

#D4D donosi 18 novih radnih mjesta

U posljednjih skoro godinu dana, dvije tekstilne kompanije sa područja Općine Maglaj su unaprijedile svoje poslovanje, kroz nabavku nedostajuće opreme i obuku novih ljudi, od kojih je 18 dobilo zaposlenje.

Ootvoreni za saradnju

image
Nermin Bešlagić, koordinator za dijasporu Općine Maglaj/ UNDP BIH

– Uloga dijaspore u životu Općine je vrlo značajna, a naša administracija i dalje namjerava raditi na razvoju odnosa između dijaspore i lokalne privrede, rekao je Nermin Bešlagić, Koordinator za dijasporu Općine Maglaj, dodajući kako su kroz projekat Dijaspora za razvoj već učinjeni značajni koraci u tom smjeru. 


Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x