Propolis se bori protiv infekcija i pomaže pri zarastanju rana

Podijelite ovaj članak:

Propolis je smolasta tvar koju pčele proizvode miješanjem biljnih smola i voska. Koriste ga za izolaciju i zaštitu košnice od vanjskih prijetnji poput bakterija, gljivica i virusa. Propolis je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim, protuupalnim i antimikotičkim svojstvima.

Evo nekoliko primjena propolisa:

  1. Pomoć pri zarastanju rana: Propolis se može koristiti za poticanje procesa zarastanja rana i ožiljaka. Neki ga ljudi koriste kao lokalni tretman za manje rane, ogrebotine ili opekline kako bi ubrzali proces ozdravljenja.
  2. Podrška imunološkom sustavu: Propolis može imati blagotvoran učinak na imunološki sustav i pomoći tijelu da se bori protiv infekcija. Može se koristiti kao prirodni dodatak prehrani za jačanje imuniteta.
  3. Borba protiv infekcija: Zahvaljujući svojim antibakterijskim, antivirusnim i antimikotičkim svojstvima, propolis se može koristiti za borbu protiv različitih infekcija, uključujući respiratorne infekcije, infekcije usta i grla, infekcije kože i infekcije mokraćnog sustava.
  4. Oralna higijena: Propolis se često dodaje u pastu za zube, ustašce ili sprejeve za grlo zbog svojih antibakterijskih svojstava. Može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju karijes, gingivitis i loš dah.
  5. Zaštita kože: Propolis se može koristiti u kozmetičkim proizvodima poput krema, losiona ili masti za kožu zbog svojih protuupalnih svojstava. Može pomoći u smirivanju iritacija, crvenila, akni i drugih kožnih problema.
  6. Zaštita od slobodnih radikala: Propolis sadrži antioksidanse koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To ga čini korisnim u prevenciji starenja i oksidativnog stresa.

Propolis se može koristiti na različite načine, u obliku tinktura, kapi, kapsula, masti, krema, sprejeva ili pasti za zube. Prije početka korištenja propolisa u medicinske svrhe, preporučljivo je konzultirati se sa stručnjakom kako biste bili sigurni da je to prikladno za vaše zdravstveno stanje i potrebe. Također, osobe alergične na pčelinje proizvode trebaju biti oprezne pri korištenju propolisa.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x