Prošlo je 27 godina od briljantne akcije Odreda Bosna

Udruženje veterana Odreda policije BOSNA, zajedno s pripadnicima “Patriotske lige” Vogošća, danas će u 13 sati, ispred teretne kapije preduzeća “Pretis” u Vogošći, obilježiti 27. godišnjicu čuvene akcije “Pretis”.

Akciju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odreda policije Bosna u noći 17. na 18. aprila 1992. godine. Obilježavanje 27. godišnjice akcije, koja je imala za cilj izuzimanje materijalno-tehničkih sredstava iz vojne fabrike “Pretis”, je čuvanje od zaborava briljantne akcije koju je izvela Specijalna jedinica MUP-a RBiH Odred policije Bosna.

-Akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice. Također, mora se reći i to, da je zajedno sa specijalcima u akciji učestvovao određen broj  patriota i pripadnika CSB-a Stari Grad. Nakon završetka akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su bosanske patriote, brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica TO. U toj akciji je bilo i nekoliko ranjenih i zarobljenih učesnika.

Protuoklopna sredstva izuzeta iz te fabrike, spriječila su ulazak agresora u grad 2. i 3.maja 1992. godine, te donijela odlučujuću prevagu u borbama za zgradu Predsjedništva, bitkama na Stupu, u Azićima, Mojmilu, osujetila presijecanje grada Sarajeva na potezu Vraca-Pofalići-Vogošća, spriječile prodor tenkova i drugih oklopnih vozila tenko-prohodnim pravcima – podsjećaju organizatori u najavi obilježavanja akcije “Pretis”.

Nema poruka za prikaz