Proučena hafiska dova Adnanu Imamoviću

Podijelite ovaj članak:

U subotu, 12. novembra 2022. godine, u Čaršijskoj džamiji u Zenici upriličena je promocija novog hafiza Časnog Kur'ana na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica, te je proučena hafiska dova Adnanu Imamoviću.

U prisustvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiza Mirnes ef. Spahića, muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin ef. Dizdarevića, hafiza zeničkog medžlisa, imama, rodbine i prijatelja, uvodnim riječima se obratio moderator hafiske dove koji je predstavio biografiju novog hafiza. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica je prisutnima izrazio dobrodošlicu na šesdesetu hafisku dovu koju organizuje Medžlis Zenica te je istakao činjenicu da Škola hifza koja djeluje u okviru medžlisa postiže zapažene rezultate čime Zenica postaje prepoznatljiva po hifzu i broju novih hafiza, a zašto posebne zasluge pridadaju i muhaffizu i voditelju Škole hfz. dr. Safet ef. Husejnoviću.

U nastavku svečanosti, hafizi – imami zeničkog medžlisa su učili ajete Časnog Kur'ana a potom se prisutnima obratio muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević koji je čestitao medžlisu, Školi hifza, novom hafizu i njegovoj porodici ovu radost, te je poručio: „Kur'an je lijek za dušu, on nas hrani i daje nam energiju. Kur'an nam daje putokaz i smjer onda kada sve oluje nadođu. S toga smo mi u Islamskoj zajednici obradovani kada se dešavaju svečanosti hafiskih dova. Obradovani smo kada svjedočimo dovi jednom mladom i obrazovanom čovjeku koji je učitao Kur'an u svoj život i svakodnevno trajanje, i Kur'an će kao takav kroz njegovo djelovanje nastaviti da svijetli na ovom svijetu.”

 

Učenjem kratkih sura predstavio se i novi hafiz Adnan Imamović, a hafisku dovu je proučio njegov muhaffiz hfz. dr. Safet ef. Husejnović.

 

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hafiz Mirnes ef. Spahić. Hafiz Spahić je u svom obraćanju istakao: “Zenica je prepoznatljiva po hafizima, ulemi, po Školi Kur'ana i po mektekskoj pouci. Ovi pokazatelji, a još jedan od njih je da je ovo šezdeseta hafiska dova u Zenici, nam svjedoče da se uz rijeku Bosnu živi i radi za islam.”

“Allah, dž.š., garantuje čuvanje Kur'ani-Kerima do Sudnjeg dana. A mi bi trebali da se brinemo o tome koliko Kur'ana ima u našem životu, među našim porodicama. Za Kur'an u cjelini brine se vrhovni hafiz – Allah Uzvišeni, jer je jedno od njegovih imena Hafiz – On je čuvar svega. Na nama je da svoj život uskladimo što je više moguće u skladu sa Kur'anom” – poručio je hafiz Spahić te je u ime reisul-uleme čestitao hafizu, njegovoj porodici i Islamskoj zajednici.

Hafiz Adnan Imamović je rođen 1992. godine u Zenici. Završio je srednju Medicinsku školu a 2017. godine je diplomirao na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu. Svoj profesionalni angažman je nastavio kao profesor u Medicinskoj školi u Zenici te kao doktor – stomatolog u privatnoj praksi. Učenje hifza je započeo kao student a učenje je intenzivirao kroz Školu hifza kod hfz. dr. Safet ef. Husejnovića. Hifz je polagao pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 15. do 20. oktobra 2022. godine i time stekao zvanje Hafiza Časnog Kur'ana, prenosi MIZ Zenica.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x