Prusac: Tradicionalni mevlud i zikr u džamiji Hasan Kjafije Pruščaka

Podijelite ovaj članak:

U haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka sinoć je u okviru “513. dana Ajvatovice” upriličen vjerski program i predavanje koje je kazivao hafiz Sead-ef. Šahinović, dok su odlomke Kur'ana, ilahije i mevlud proučili hor imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zenica i Tarikatski centar Bosne i Hercegovine.

Uvodne riječi uputio je Amir-ef. Čavak, glavni imam MIZ Donji Vakuf, koji je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine vjernici okupljaju u čuvenoj Pruščakovoj džamiji.

U svom obraćanju prisutnim vjernicima hafiz Šahinović je kazivao o veličini Hasana Kjafije Pruščaka. Istakao je kako nismo svjesni Allahove milosti koje je bilo ovdje u vrijeme Hasana Kjafije Pruščaka.

„ Moramo pokušati popraviti sebe da bismo dostigli Hasana Kjafiju Pruščaka. Činimo zahvalu što su se njegove dove primile kod Gospodara svjetova. Hasan Kjafija je bio simbol pobožnosti i upravo s ovog mjesta, iz Prusca, uzimamo poruke kako se živi i praktikuje naša lijepa vjera“, rekao je hafiz Šahinović.

Jedna od poruka hafiza Šahinovića, bila je da moramo čuvati tradiciju, identitet i sjećanje na najbolje među nama.

„Sjećanje na naše velikane jednako je našem opstanku, jednako je kontinuitetu našeg djelovanja i jednako nadi u bolje sutra. Na naše najbolje, našu ulemu, nikada ne smijemo zaboraviti“, zaključio je hafiz Šahinović.

Sutra ujutro će na platou Handan-agine džamije biti prozvani konjanici i bajraktari, nakon čega polaze prema stijeni Ajvaz-dede gdje će biti proučena dova.

Centralni program bit će održan na platou Ajvatovice od 11.00 sati, a učenjem Ajvatovičke dove i klanjanjem podne-namaza na Platou, bit će završen centralni program ovogodišnjih “513. dana Ajvatovice”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x