Prva jaja sa oznakom “Bez GMO proizvedeno” na bh. tržištu

Predstavnici SGS-a BiH, Dunav Soja udruženja i Agencije za sigurnost hrane BiH jučer su na Farmi koka nesilica kompanije Bingo d.o.o., uručili prvi certifikat za proizvodnju po “Bez GMO” smjernicama u Bosni i Hercegovini.

– Čast nam je i zadovoljstvo što možemo svojim kupcima poručiti da konzumna jaja koja su proizvedena na farmi Ciljuge su osim HACCP i Halal certifikacije, certifikovana i po “Bez GMO” standardu. Ovaj certifikat potvrđuje da u procesu proizvodnje, sortiranja i pakovanja konzumnih jaja na našoj farmi ne koristimo sirovine GMO porijekla – kazao je Nedim Begić, rukovodilac Farme.

“Bez GMO proizvedeno” je jedinstvena oznaka za cijeli region, a rezultat je višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine. Ova oznaka garantuje de je cijeli proces proizvodnje kontrolisan i certifikovan po “Bez GMO” standardu za Dunavski region.

– Potrošači mogu biti sigurni u “bez GMO” kvalitet proizvoda jedino ako proizvod nosi tu oznaku kvaliteta – rekla je Emilija Stefanović iz Dunav Soja udruženja, koordinator strateškog partnerstva sa Austrijskom razvojnom agencijom.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, rekao je da je potrošačima potrebno pružiti izbor da konzumiraju kvalitetne proizvode i informisati ih o tome:

– Zahvaljujući zajedničkom radu Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i entitetskih ministarstava poljoprivrede Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja uključenih u “Dunav soja inicijativu” uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certificiranja i označavanja proizvoda sa oznakom “bez GMO” (GMO-free).

Nema poruka za prikaz