Prve žrtve oslobođenja Stoca: Braća Šećo i Andin

Podijelite ovaj članak:

Kada sjedite sa majkom koja je dala svoja dva sina, za domovinu ne možete zamisliti koliko je sjete, ponosa, ljubavi i tuge u njenim očima.Sjete za djecom koju je rodila brižno odgaja, kao oči svoje čuvala. Ponosna na plemenite osobe kojie su iz te djece izrasle, momke koje je svako volio i poštovao.

Samo majka može sa toliko ljubavi pričati o svojoj djeci, koju nema već dvadeset i sedam godina. Tuge zbog svih ne ostvarenih snova svoje djece, kao i svojih snova o životu sa njima.

Jučer smo posjetili Muntu Šetka majku šehida Šeće i Andina. Šećo je rođen 01.12.1970. godine , a Andin 12.03.1972.godine.

U najtežim momentima za našu domovinu Bosnu I Hercegovinu njihov patriotizam nije bio upitan. Iako još mladi sa nedovoljno iskusta za borbu, stavljaju se na raspolaganju Štabu TO Stolac.

U tim danima juna 1992. godine SCA pod okupacijom držao je Dubravsku visoravan i Stolac. Šećo i Andin nesebično i hrabro kroz neprijateljske redove probijajući se obavljali su zadatke pripreme za oslobađanje tog prostora.

Povlačenjem SCA iz jednog dijela Dubravske visoravni, storeni su oslovi za oslobađanje Stoca. Tog 18.06.1992.godine Šećo i Andin u sastavu TO Stoca učestvuju u oslobađanju Stoca. Njihova grupa imala je zadatak zauzimanje Ošanjića kote iznad ulaza u Stolac. Odvažni i hrabri ispunjavaju svoj zadatak.

Vezani bratskom ljubavlju jedan uz drugog. Nažalost jedan neprijateljski rafal zaustavlja sve njihove nade i želje. Kako su življeli jedan pored drugog tako jedan pored drugog postaju šehidi, odlazeći na bolji svijet.

Oni su prve žrtve oslobađanja Stoca, zajedno sa svojim rođakom Ševkom Šetka i Velijom Obradovićem. Pretežak je to bio udarac za njihove roditelje.

Otac Bešir nije mogao da se pomiri da njegovih sinova nema više. Njegovo srce nije moglo da kuca bez njih. Nedugo poslije toga stalo je da kuca, otac Bešir je otišao svojim sinovima.

Majka Munta je ostala sa kćerkom Aldijanom da čuva uspomenu na svoje sinove šehide. Šeću i Andina nesmijemo nikada zaboraviti, kao i njihovo djelo. Danas nažalost u Stocu za čiju su slobodu oni život dali, ne postoji ulica sa njihovim imenom, da ne kažemo da bi centar u Stocu trebao nositi ime Šeće i Andina.

Udruženje “Bregava 42. bbr “uvjek će se boriti da se nikad ne zaborave imena i djela kako Šeće i Andina tako i ostalih šehida ovog prostora.

Neka ih Allah milosnik obasja svojom milošću i podari sve ljepote Dženeta. El Fatiha.

Izvor: Udruženje “Bregava 42. bbr

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x