Puno buke i galame u Beogradu, ali vlast nehaje: Zahtjevi opozicije smiješni

Podijelite ovaj članak:

Beogradske ulice su ove subote bile mjesto održavanja protesta opozicije.

Miting, koji je najavljivan kao najveći do sada, je počeo ispred Narodne skupštine Srbije u 15 sati, a završen je pet sati kasnije.

Protest Saveza za Srbiju je održan pod sloganom Svi kao jedan – Jedan od pet miliona.

Nakon zadržavanja ispred Narodne skupštine, opozicionari i nekoliko hiljada građana koji su podržali današnje proteste su mirno šetali centralnim gradskim ulicama.

Zbog toga je bio blokiran saobraćaj.

Održani još jedni protesti opozicije u Beogradu - undefined
Foto: Twitter Balkan Insight: Održani još jedni protesti opozicije u Beogradu

U obraćanju političara i drugih osoba iz javnog života su izraženi zahtjevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicij za definiranje poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, navodi N1 televizija.

Ako ne ispune zahtjeve, slijede novi protesti – upozorili su.

Mediji u Srbiji su istakli reakciju ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića koji je navedene zahtjeve nazvao “smiješnim“.

Kao i proteklih skoro pet mjeseci, nisu izostale često ponavljane poruke upućene vlasti kao što su: Lopove Vučiću i Gotov si!

Nisu izostale ni baklje i pjesme, a incidenata nije bilo.

Dok su trajali protesti, u zgradi Narodne skupštine su se nalazili parlamentarci vladajuće koalicije tvrdeći da na taj način čuvaju zakonodavnu instituciju.

Opozicionari tvrde da su autoprevoznici otkazivali unaprijed dogovoreni transport ljudi iz drugih dijelova zemlje u Beograd.

Održani još jedni protesti opozicije u Beogradu - undefined
Foto: Twitter Balkan Insight: Održani još jedni protesti opozicije u Beogradu

Miting je osiguravao veliki broj policajaca.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je u toku dana saopštilo da je prema njihovoj procjeni na protestu bilo do sedam i po hiljada ljudi dodavši da će nešto kasnije ažurirati taj podatak.

Protesti koji se održavanju u srbijansoj prijestolnici i drugim mjestima su kulminirali u martu ove godine kada su lideri opozicije i nekoliko desetina građana ušli i držali blokiranom zgradu javnog servisa.

Predsjednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je najavio kontramiting za petak, 19. april.

radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x