Radost za muslimane Sombora, otvoren mesdžid nakon 164. godine

Podijelite ovaj članak:

Poseban i radostan dan za vjernike Sombora, muftijstvo novosadsko i cijelu Islamsku zajednicu u Srbiji. Nakon 164 godine otvoren je mesdžid u okviru medžlisa IZ-e Sombor pod imenom “Evlija Čelebija”, koji će biti centar okupljanja za oko 500 muslimana koji žive u ovom gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao vrh Islamske zajednice u Srbiji predvođen prvim čovjekom, predsjednikom Mešihata muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem. Nakon svečanog presijecanja vrpce koju su presjekli predsjednik Mešihata muftija dr. Dudić, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović i zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Prvi ezan proučio je glavni imam pribojskog medžlisa i prodekan FIS-a dr. Harun ef. Eminagić. Nakon što se klanjao podne namaz, uslijedio je svečani dio programa. U uvodnoj riječi prisutne je poselamio i poželio im dobrodošlicu muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović uz zahvalu svima koji su pomogli da do ovog radosnog dana dođe.

“Ovi ljudi su okosnica. Ovdje započinje da’va i udaraju se temelji poslije 164 godine. Zahvalnost Mešihatu IZ-e na podršci i pomoći. Mi, na čelu sa Muftijom, nemamo vremena da ljuljamo čamac i pravimo probleme, već veslamo čvrsto i vodimo ljude ka istini. Zato, kada radite – nema vremena za prazne priče, ogovaranje i probleme. Muftija je mudrim, diplomatskim odnosom napravio fini ambijent da se ovdje otvori mesdžid, jer je na fin način razgovarao sa gradonačelnikom i načelnikom policije u Somboru. Meni je srce prepuno, nemam riječi opisati svoju sreću da, nakon toliko iskušenja na koja smo nailazili, danas doživimo ovo”, kazao je muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović.

Poseban gost, glavni imam medžlisa Osijek u Hrvatskoj mr. Senad ef. Hevešević obratio se prisutnima. Ovo je velika počast od Gospodara, ističe, ali sa njom ide i velika odgovornost.

“Dok sam slušao uvodno obraćanje i dok sam putovao ovamo shvatio sam da nas veže dosta paralela, općenito, između džemata u Osijeku i Somboru. Dijelimo sličnu historiju. Nije uzalud da je Uzvišeni Allah odabrao ovu generaciju muslimana da otvaraju mesdžide i džamije. To je velika blagodat od Gospodara, ali i odgovornost. Ovo je mjesto gdje se jača vjera, uči vjera i vjernici čuvaju na ovom prostoru”, kazao je mr. Senad ef. Hevešević, glavni imam medžlisa Osijek u Hrvatskoj.

Nakon par izvjedbi ilahija i tekbira uslijedilo je obraćanje predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića. Počast od Uzvišenog Gospodara je, dodaje Muftija, što je izabrao baš ovu generaciju da bude od onih koji grade i podižu Njegove kuće.

“Kako je danas lijepo biti u Sombor i kako je danas biti lijepo biti musliman. Kako nas Allah peškeši u Svom mjesecu. Poslije 164 godine otvaramo Njegovu kuću. Kako se samo Allah smilovao našoj generaciji. A Evlija Čelebija, rahimehullah, zaslužan je pa nije nestao trag koliko je bilo muslimana i Allahovih kuća ovdje. Ako je iko zaslužio da džamija ponese njegovo ime, onda je to on. Negdje oko 500 muslimana je na ovoj teritoriji, a oni odlučiše da grade sebi kuću. Nije dozvoljeno muslimanu da živi gdje nema bolnice, škole i džamije. Hrabri i oni zabrinuti – odlučiše se da kažu da neće više živjeti u gradu gdje nema Allahove kuće, pa su oni najsretniji i najponosniji danas”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić. 

Tamo gdje Mešihat gradi džamije i mesdžide, dodaje muftija dr. Dudić, sretan je narod.

“Od danas Sombor ima adresu gdje se muslimani okupljaju, pa moramo razmišljati i raditi na onome što će našoj djeci biti spasonosna lađa. Bolje biti mali koji raste, nego veliki koji se smanjuje. Pa je ovo povod da muslimani Sombora imaju ono što imaju naša braća u Subotici, Adicama, Novom Sadu i ostalim gradovima. Mi gdje džamije pravimo i otvaramo mesdžide – sretan je taj narod, kako muslimani, tako i naši komšije. Naši muslimani koji se napajaju u našim džematima korisni su članovi našeg društva. Mi jesmo ponosni i sretni zbog toga”, dodaje muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Dovu je na kraju svečanog dijela proučio muftija dr. Rešad ef. Plojović. Delegaciju su činili glavni imami i rukovodioci ustanova Islamske zajednice. Nakon svečanog dijela uslijedilo je druženje u dvorištu džemata uz muhabet i zakusku.

SANA – Hamza Škrijelj

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x