Ramazanska sofra/Iftar dan 12

Podijelite ovaj članak:

Sogan dolma na turskom znači punjeni luk, a ovo jelo je i neizostavno na bosanskoj sofri. Dolma je inače naziv koji se koristi za bilo koje punjeno povrće, a najčešće se spremaju tikvice, paradajz, paprike.

Sogan-dolma

Sastojci:
500 gr mljevene junetine
tri pune šake riže
8-10 manjih glavica luka
vegete
paprike
bibera
5 kašike ulja

Priprema:

  • Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta.Ne smijete prekuhati luk,inaće će se raspadati.Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamjesimo punjenje.
  • Dobro zamjesiti mljeveno meso,začine(vegetu,papriku i biber),rižu i ulje.
    Staviti malo više paprike da bi sos dobio lijepu crvenu boju tokom kuhanja.
  • Kada se luk ohladi, polahko počnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi, ali i ako se raspadnu nije problem, samo napunite i preklopite, praveći ponovo krug.
    Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći, potrebno je samo mirne i nježne ruke i strpljenja.
    Najmanjim središnjim dijelovima se ne zamarajte, ostavite ih kakva jesu.
  • Nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu. Središnjim dijelovima popunimo praznine. tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svo mjesto.
  • Pouljite i stavite na ringlu ,kada čujete da se počelo peći(1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice. Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi,sve dok ne ne setane vode. Kada nestane vode,ponovo je dodati dok ne prekrije, pustitie da ponovo zavrije, smanjiti temperatura na srednju i poklopiti.
    Otprilike se kuha pola sata,no za svaki slučaj,najlakše će te provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana. Ako jeste onda ste gotovi.
  • Napravite zapršku od dvije kaškice brašna,kaškicu crvene paprike i vode po potrebi.Kaškicom lagano sipajte u sos zapršku,malo mješajući ako treba te pustiti da sos krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta.

Posuti peršunom i sa malo bibera i poslužiti!

Kolač od datulja

Sastojci:

BISKVIT:
25 dkg Šećera ( kristal)
25 dkg narezanih datulja
25 dkg mljevenih oraha
1 žlica Oštrog brašna
6 bjelanjaka
KREMA:
6 žumanjaka
7 dl mlijeka
2 Vanilin pudinga
20 dkg Šećera ( kristal)
2 kašike Glatkog brašna
1 1 margarin (250g)
10 dkg čokolade za kuhanje
petit keks
kuhana kafa
ČOKOLADNA GLAZURA:
10 dkg čokolade za kuhanje
4 kašike ulja

Priprema

BISKVIT:
Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg te pomalo ulupajte šećer. Dodajte narezane datulje, orahe i brašno.
Smjesu ulijte u maslacem namazan i brašnom posut kalup.
Pecite oko 30 min na 180-190 stepeni (dok ne poprimi zlatno-žutu boju). Nakon 30 minuta smanjite vatru te pecite još 10 minuta

KREMA:
Skuhajte crnu kafu te ostavite da se prohladi.
U 5 dl mlijeka dodajte šečer te stavite zagrijati. U 2 dl mlijeka razmutite žumanjke, brašno i prah pudinga te ukuhajte u zagrijano mlijeko. Skuhajte puding. Prohladite te umiješajte dobro izrađeni margarin.
Kremu podijelite na 2 dijela te u jedan umiješajte rastopljenu čokoladu za kuhanje.

REDOSLIJED SLAGANJA:
Biskvit-žuti fil-petit keks(umočen u kafu)-crni fil-čokoladna glazura.

GLAZURA: čokoladu izlomite, dodajte ulje te na laganoj vatri, uz stalno miješanje rastopite čokoladu. Nanesite na kolač.

Prijatno!

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x