Ramazanska sofra/iftar dan 21

Predjelo

Čorba od celera

Potrebno:

1 korijen celera

1-2 glavice luka

2 dl kiselog vrhnja

2 žumanca

1 kocka za supu

1/2 limuna

 

Priprema:

U slanu vodu stavite kuhati celer i luk koji ste prethodno isjekli na kriške. Dodajte sok od limuna i kocku za supu. Kad se celer skuha, procijedite juhu a celer i luk propasirajte i vratite u čorbu. Skinite s vatre i čorbu začinite sa žumancima i kiselim vrhnjem.

Glavno jelo

Sataraš na drugi način

Potrebno:

500 g paprike

500 paradajza

1 veća glavica luka

5 kašika ulja

1 kašika šećera

so

biber

1 kašika vegete

Priprema:

Papriku očistite i narežite na manje komadiće, a luk na listiće. Paradajz ogulite, (stavite ga na kratko u vruću vodu a zatim prebacite u hladnu, na taj način će te ga lako oguliti) odstranite sjemenke i narežite. U širokoj tavi na ugrijanom ulju svijetlo popržite luk, dodajte šećer, a nešto zatim pripremljenu papriku. Kad paprika malo omekša, umiješajte paradajz i vegetu pa nastavite pirjati sve dok sva tekućina ne ispari. Na kraju sataraš dosolite i pobiberite. Sataraš možete poslužiti na više načina: kao toplo predjelo ili prilog pečenjima. Za pripremu sataraša koristite široku tavu da što prije ispari tekućina, a paprika sačuva čvrstoću i razvije željenu aromu.

Pureći rižoto

Potrebno:

500 g purećeg mesa

100 g luk

1-2 svježa paradajza

pureći temeljac

po potrebi so

biber

sjecani peršun

350 g riže

40 g ribanog sira

ulje

Priprema:

Pureće meso narežite na kocke. Na ulju popržite sitno narezan luk, dodajte meso i pustite pirjati. Kad tekućina ispari, dodajte kockice svježog paradajza, so, biber i sjecani peršun. Pirjajte uz miješanje, dodajte rižu i kad postane slatkasta zalijte vrućim temeljcem i pustite pirjati dok riža ne omekša. Pri posluživanju rižoto punite u kalupe, istresite na tanjir i posipajte sjecanim peršunom. Posebno poslužite ribani sir. Ukrasite po želji.

Desert

Jednostavna čokoladna torta

Potrebno:

150gr margarina

1 čaša brasna

1 čaša secera

pola čare kakaa

2 jaja

Promjer kalupa: 26cm

Ganache krema

2dl vrhnja za kuhanje

200gr čokolade za kuhanje

Margarin otopiti i u njega umješati brašno, šećer, kakao i onda jaja. Sve mutiti mikserom. Masa a je dosta gusta pa se mora rasporediti kašikom u tepsiju ili kalup za pečenje. Peći 20min na 170 stepeni.

Dok se biskvit peče. napraviti Ganache kremu: Na laganoj vatri zagrijati vrhnje i u to dodati čokoladu. Miješati dok se ne sjedini. Kada je biskvit gotov, možete ga natopiti sa pola šolje čokoladnog mlijeka ili sa nekim gustim voćnim sirupom. preliti ga kremom i ostaviti da se hladi.

Poslužiti sa šlagom ili kuglom sladoleda.

Uživajte!

Piše: Amra Mušija

 

Nema poruka za prikaz