Ramazanska sofra/iftar dan 7

 

Za današnji iftar Vam donosimo sljedeće prijedloge:

Predjelo – paradajz čorba

Za pripremu paradajz čorbe potrebno je:

  • ulje
  • 1 kašikica crvene mljevene paprike,
  • 1 l paradajza,
  • 1/2 litre vode,
  • celerov i/ili peršunov list,
  • so i biber po ukusu

Priprema:

Na malo ulja ili masti (kašika ulja ili na vrh kašike masti) kratko propržite glavicu luka, dodajte mljevenu papriku i perijte sokom od paradajza i vodom. Što se tiče odnosa paradajz-voda, možete dodati i više vode ako je sok gušći, ili manje ako je sok rijedak. To procijenite sami, samo vodite računa da ne razrijedite previše paradajz, da čorba ne bi bila previše “vodena”. Sve posolite i pobiberite po ukusu. Kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. Ako je paradajz jako kiseo možete u čorbu dodati i jednu kašikicu šećera. Poslije desetak minuta kuhanja, u čorbu možete dodati  tarhanu, ili rezance, ili trgančiće, flekice,… Na kraju dodajte punu šaku isjeckanog peršunovog ili celerovog lista.

Glavno jelo- sočna jednostavna pita

Potrebno: -500 g kore za savijače -1 srednja glavica crvenog luka -500 g mljevenog mesa -3 srednja krompira -so, biber Zaljev: -3 jaja -1 dl ulja -1 čvrsti jogurt -2 dl kisele vode -1 kašičica soli.

Sve skupa smiksati i ostaviti po strani Priprema: -Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja -U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut -Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije -Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi. -Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola. -Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola -Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom -Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva -Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom -Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev -Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min.

Desert- kolač na čaše

Potrebno: – 1 čaša šećera – 1 čaša brašna – 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha – 1 čaša kisele pavlake – 1/2 čaše kakaa – 1/2 čaše ulja – 1 vanilin šećer – 1 prašak za pecivo – 4 jaja Priprema: -Jaja i oba šećera umutiti -Dodati ulje i pavlaku -Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo -Sve skupa dobro umutiti -Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 – 30 min -Ohladiti i rezati na kocke -Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama *čaša od 200 ml.

Ne zaboravite doviti, jer dova postača se ne odbija!

Prijatno.

Piše: Amra Mušija 

Nema poruka za prikaz