Ramazanski post uspješno liječi bolesti metabolizma i jača duh

Podijelite ovaj članak:

Ukoliko posmatramo ramazanski post s medicinskog aspekta može se govoriti o njegovom uticaju na dvije osnovne komponente zdravlja tjelesnu i mentalnu, a efekti posta pogu se posmatrati kao preventivno ali i kao terapeutsko sredstvo.

Kada je u pitanju tjelesna sfera pozitivni učinci posta su: prirodna detoksikacija kojom se svi organi i sve stanice čiste od štetnih tvari i obnavljau, te uspješno liječenje bolesti metabolizma.

Metabolički sindrom prije svega uslovljen je pogrešnim stilom života, posebno prehrane, a uključuje u sebe povećanu koncentraciju masnoća i šećera u krvi, povišen krvni pritisak i gojaznost centralnog tj. abdominalnog tipa. Ova četiri faktora imaju tendenciju da se pojavljuju zajedno, a na sva četiri pozitivno djeluje post. Nedvojbeno je dokazano da prehrana ima golem uticaj na krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, te razumljivo i na našu kilažu – objašnjava Adem Zalihić direktor Hitne pomoći KS.

Post sprječava gojaznost

Gojaznost je u relevantnim medicinskim knjigama osuđena kao riziko faktor mnogih opasnih i smrtonosnih oboljenja, a prije svega srca i krvnožilnog sistema, ali i organa za disanje, varenje, izlučivanje mokraće, endokrinih žlijezda, osteomuskularnog sistema, i svakako nepobitan je uticaj gojaznosti na mentalno zdravlje gojaznih ljudi jer su to uglavnom osobe koje su nezadovoljne sopstvenim izgledom.

Gojaznost u SAD- u je državni problem. Više od 72 miliona odraslih Amerikanaca, odnosno 26,7 posto je gojazno. U liječenju gojaznosti dizajnirane su različite vrste dijeta, ali kod svih autora neizostavno je prisutno, u većem ili manjem stepenu ustezanje od hrane.

– Sa fiziološkog aspekta post nastupa sa početkom korištenja masti kao izvora energije, a to je otprilike 8-10 sati nakon prekida unosa hrane, tj. nakon jela. Na početku gladovanja, kao i kod produžene tjelesne aktivnosti, tijelo prvo troši zalihe glikogena. U nedostatku hrane koja bi poticala stvaranje zaliha glikogena, proteina i masti, tijelo počinje razgrađivati vlastito tkivo. No, organizam to čini tako da prvo razgrađuje nepotrebne masne naslage. Smanjenjem količine masnog tkiva smanjujemo površinu gdje se skladište otrovne, lipofilne materije kojih je u ishrani savremenog čovjeka jako puno – objašnjava Zalihić. 

Dakle, svaka osoba koja posti mjesec ramazan svake svake godine prođe neku vrstu dijete i time prevenira ili liječi gojaznost.

Post snižava krvni pritisak

Povišen krvni prtisak je opasnost za nastanak ateroskleroze krvih sudova i posljedičnih kardiovaskularnih oboljenja, ali i slabljenja srčanog mišića.

– Osnova za visok pritisak je povećan unos soli i masti, te povećana napetost krvnih žila, a post djeluje na oba ova faktora. Dijeta je pored medikamentozne terapije osnova u liječenju visokog krvnog pritiska, a kazali smo da je post svojevrsna dijeta – rekao je Zalihić.

Post snižava nivo šećera u krvi

Dijabetes, koji se karakteriše nedostatkom insulina ili njegovom nefunkcionalnošću, dovodi do endotelne disfunkcije (oštećenje unutrašnjeg sloja krvnih sudova), a to predstavlja prvi korak u nastanku ateroskleroze krvnih sudova.

– Nizak nivo ugljenih hidrata, uzrokovan postom, u krvi smanjuje potrebe našeg tijela za inzulinom, čime se u stvari prevenira nastanak dijabetesa. Zdravstveni eksperti širom svijeta takođe, preporučuju dijetu kao metodu liječenja pacijenata u ranoj fazi šećerne bolesti, ali i u slučajevima razvijene bolesti osnova liječenja je dijeta – kazao je Zalihić.

Osim toga post smanjuje opasnost od epileptičnog napada, povećava lučenje endorfina, kortikostroida i interferona, te potiče organizam na samoizliječenje.

Post potiče organizam na samoizlječenje

– Postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje. Postoje ozbiljne indicije da se aktivacijom matičnih ćelija našeg organizma putem posta, naše tijelo može boriti sa ćelijama raka – objašnjava Zalihić. 

Kako smisao posta nije samo u dobrobiti za tijelo, nego u istoj mjeri i za psihu, pozitivne posljedice vidljive su i u toj sferi.

– Post pospješuje razboritost uma, jer neumjerenost u ishrani vodi lijenosti, uspavanosti i nepromišljanju. Postom se razgrađuju negativni osjećaji koji ugrožavaju psiho-fizičko zdravlje (bijes, tjeskoba, nemir), te stvaraju i akumuliraju novi psihički potencijali za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama. Dokazano je, da post dovodi do: jačanja volje, kontrole nad strastima, samokritičnosti i discipline, intenziviranja karaktera i jačanja duha uopšte – rekao je Zalihić i dodao kako nam svi ovi faktori pomažu da krizne životne situacije lakše prebrodimo. 

Post je idealna prilika za prestanak sa ovisnostima o alkoholu, drogi i cigaretama.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x