Ramo Isak: Dodiku nije ugrožena sigurnost na prostoru FBiH

Podijelite ovaj članak:

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak gostovao je u emisiji Rezime na Federalnoj televiziji, a glavna tema bio je Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta RS. Dodikove pristalice, kao i sam predsjednik manjeg entiteta u BiH, govore kako je njemu ugrožena sigurnost u Sarajevu, a na to je reagovao Ramo Isak. 

“Dodik je izgubio popularnost trenutno i način da skrene pažnju na sebe je da iznosi populističke izjave. Te informacije nisu tačne. Nema nikakvih informacija da je Dodiku ugrožena sigurnost na prostoru FBiH. Ako bi se radile malo kvalitetnije procjene, mislim da je Dodiku više ugrožena sigurnost na prostorima RS-a i Srbije. Više štete je njima nanio nego Federaciji”, rekao je Isak.

Reagovao je i na informaciju da je istragu zbog ubistva Amre Kahrimanović preuzela Federalna uprava policije (FUP). 

“To je normalna procedura. Tužilaštvo je procijenilo, pošto se radi o pripadniku policije TK-a, normalno je da slučaj preuzme neka druga agencija. Tužilaštvo ima veliko povjerenje u FUP. To su profesionalci, oni će sigurno posao dobro uraditi. Ne sumnjam ni da bi policajci TK dobro uradili posao, ali bio bi pritisak javnosti”, rekao je Isak te dodao kako će FUP u najkraćem roku uraditi sve što je iz njihove nadležnosti. 

U odgovoru na pitanje u vezi s ljekarskim pregledima u MUP-u Tuzlanskog kantona, Isak je rekao: 

“Uvaženi ministar je napravio lapsus ili grešku. Uvjeren sam da je to greška. Ministar TK dobro zna da je njegov posao bio da osigura sredstava za ljekarski pregled i on ih je osigurao. Sve ostalo je u nadležnosti komesara. Ako je to zaustavio, napravio je veliku grešku. Sjećam se da je zadnji pregled u FUP-u bio 2014., od tada do danas nije bilo pregleda. Bili su samo pregledi novih uposlenika. Dolaskom na poziciju ministra, pokrenuo sam određene aktivnosti.” 

Zastupnik Dragan Mioković najavio je da će u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost, a u kontekstu ljekarskih pregleda, tražiti očitovanje Federalnog MUP-a, a Isak o tome kaže:

Ne znam kakav izvještaj bih ja njima trebao podnositi. Ako je u pitanju sigurnost – u FBiH nije narušena, a ako je narušena, narušena je u dva kantona – KS i TK. Ako je to povod, nemam ništa protiv da se pozovu sarajevski i tuzlanski komesari i prezentuju parlamentu šta su to stvari koje su ili nisu uradili. Spreman sam da odgovorim na sva pitanja. Sve što je iz moje nadležnosti – urađeno je”, kategoričan je ministar Isak.

Objašnjava da je saradnja sa svih deset kantona dobra.

“Od onog momenta kada su se desili određeni nemili događaji, direktor Uprave policije i ja smo uputili određene depeše koje su dale određene instrukcije šta trebaju da poduzmu. Određeni kantoni su uradili sve ono što smo mi tražili i tu imamo ekstra situaciju. Određeni kantoni su smatrali da mogu malo bolje i dešava se to što se dešava. Imam dobru saradnju sa svim kantonalnim ministrima. Moj direktor mene informiše redovno. Hijerarhija se zna. Kada krenu razmišljati svojom glavom, dešavaju im se problemi.  Bolje je da ipak slušaju ljude iz struke i mogu popraviti stanje”, naglasio je Isak.

On je dodao:

Kantonalni ministar u segmentu ovoga što se desilo u Tuzli nema nikakvu odgovornost. Ne da ga ja branim. Kantonalni ministar ima obavezu da osigura materijalno-tehnička sredstava da se policija opremi, da im osigura kolektivne ugovore, plate… On ne može rukovoditi nijednom od akcija i praviti planove određenih aktivnosti na terenu. To je sve posao komesara. Odgovorni su svi oni koji su omogućili da taj policajac ima pištolj. Odgovorni su svi oni koji su znali da taj policajac može uraditi takvo nešto, a nisu ništa poduzeli. I na kraju odgovoran je njegov rukovodilac prvi, a to je komesar policije TK. To je jasno kao dan. Identično je u KS-u”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x