Ratna džamija Igman

Na današnji dan 5. februara 1994. godine otvorena je "Ratna džamija Igman".
Podijelite ovaj članak:

Na današnji dan 5. februara 1994. godine otvorena je “Ratna džamija Igman”.

U napadima agresorskih jedinica tokom juna i jula 1993. godine porušeni su i popaljeni svi objekti na Bjelašnici i Igmanu. Preživjeli muslimani imali su potrebu za prostorom mesdžida a izrazili su je gradnjom džamije u slobodnom dijelu Igmana.

Džamiju na Igmanu gradili su borci na vlastitu inicijativu u pauzama između redovnih odbrambenih zadataka. Izgradnja džamije počela je u srijedu 17. novembra 1993. godine na raskrsnici puteva Kabalovo – Lasički stan i Hrasnički stan.

Ratne okolnosti nametnule su uslove da se konstrukcija objekta bazira na materijalu od drvene građe u dimenzijama 10×12 metara prema nacrtu arhitekte Osmana Smiječanina.

Radove su izvodili vojnici iz jedinica 1. korpusa koje su bile na vezi Komandi na Igmanu u uslovima smanjenih borbenih aktivnosti. Džamija je građena u zimskim uslovima otežanog kretanja kroz snježne nanose.

Visokim voljnim momentom, željom i naporom pripadnika jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine radovi su završeni i džamija je otvorena 05. februara 1994. godine.

Prva džamija, izgrađena još za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, osim za obavljanje vjerskih obreda, služila je i za smještaj ranjenih boraca, i utoliko je njen značaj još naglašeniji.

Džamija na Igmanu, kao svojevrsni spomenik kulture koji baštini vrijednosti od posebnog značaja, danas je objekat otvorenog tipa u kojem se okupljaju muslimani svakog petka u mjesecu radi džume.

Česti posjetioci su planinari i turisti koji dolaze na područja planina Igmana i Bjelašnice.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x