Reakcije na oslobađajuću presudu: Oglasilo se Ministarstvo pravde

Podijelite ovaj članak:

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine (BiH) reagovalo je zbog, kako su naveli, “selektivnog dijeljenja pravde i političkih poteza pravosuđa u Bosni i Hercegovini”, nakon oslobađajuće presude Hamdiji Abdiću Tigru u slučaju ubistva generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Prvostepenom presudom Kantonalni sud u Bihaću je 23. maja oslobodio Hamdiju Abdića Tigra i još petoricu osoba optužbi za ubistvo generala HVO- a Vlade Šantića.

General Vlado Šantić ubijen je 8. marta 1995. godine, nakon što su ga iz hotela “Sedra” odveli pripadnici 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH, jedinice kojom je komandovao Hamdija Abdić.

Optužbi da su kao suizvršioci počinili krivično djelo ubistvo su osim Abdića oslobođeni i Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, saopštio je Sud u Bihaću nakon prvostepene presude.

“Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi. Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca”, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde BiH u utorak 24. maja.

Kako je istaknuto, to je ključni “preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine”.

“Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama”, ocijenili su iz Ministarstva pravde BiH.

Ovo ministarstvo apeluje da nadležne pravosudne institucije poduzmu, kako su naveli, “sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost”, piše RSE.

Reagirao i advokat oslobođenog Abdića 

Kako piše Patria, Reagirajući na saopćenje za javnost Ministarstva pravde BIH o oslobađajućim presudama protiv Abdića Hamdija i dr., advokat Nakić Alen branitelj optuženog Abdić Hamdije za Patriju izjavio je da je izneseno priopćenje zabrinjavajuće sa aspekta temeljnih postulata pravnog sudovanja iz članka 6. stav 1. i 3. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, ali istovremeno ukazuje na činjenicu da je to direktna posljedica emocionalne reakcije proizašle iz nepoznavanja sadržine optužnice i dokaznog supstrata u spisu, te kao takvo ne može, osim ako ćemo dezavuirati istu, služiti kao osnova za kreiranje javnog mišljenja o pravosuđu, a posebno ne o pojedinačnom predmetu i donesenoj presudi.

“U tom smislu, posebno naglašavam da sam stajališta da tako izneseno stajalište Ministarstva pravde BIH predstavlja direktni i zabranjeni politički pritisak na pravosuđe, posebno kada se ima u vidu da isti dolazi sa razine u čijoj nadležnosti se ne nalaze pravosudni organi koji su odlučivali i koji odlučivat će u ovoj pravnoj stvari. Gospodin Abdić će tražiti zaštitu od strane Ustavnog suda BiH”, kazao je Nakić.

Na kraju, sudnica je jedino mjesto, dodaje Nakić, gdje se krivične stvari imaju raspraviti, na temelju dokaza i njima utvrđenih činjenica, pri čemu, ponovo naglašava, takvih koji bi govorili o krivičnoj odgovornosti optuženog Abdića i dr, u konkretnom slučaju apsolutno nema.

“Posebno kada se ima u vidu sadržina činjeničnog opisa predmetne optužnice, koja je upravo onakva kakvom sam je označio u završnoj riječi i očitovanju u javnosti”, dodao je Nakić.

Podsjećamo, danas su iz Ministarstva pravde BiH reagirali na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću ističući kako se radi o selektivnom dijeljenju pravde i političkom potezu bh. pravosuđa.

“Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravdi i pravu”, navedeno je u saopćenju ministarstva.

Istakli su kako je težnja Ministarstva pravde BiH da svi imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, javlja Patria. 

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x