Kuglof je tradicionalno kolač koji potječe iz srednje Europe, posebno popularan u zemljama poput Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Poljske. Naziv “kuglof” potječe od njemačke riječi “Gugelhupf” ili “Gugelhopf”.
Ovaj kolač karakterizira svoj prepoznatljiv oblik s rupom u sredini, obično u obliku krune ili kugle. Glavni sastojci uključuju brašno, maslac, šećer, jaja i kvasac, a često se dodaju i suho voće, orašasti plodovi ili čokolada za dodatni okus.
Kuglof se tradicionalno peče u posebnom kalupu koji ima karakterističan oblik s rupom u sredini. Kada se peče, kuglof ima mekanu teksturu i bogat okus, često se posipa šećerom u prahu ili preljevom od čokolade.
Ovaj kolač je popularan kao desert ili užina te se često poslužuje uz kavu ili čaj. Tradicionalno se priprema za različite prigode, uključujući blagdane i obiteljska okupljanja.
Jednostavan recept za sočan kuglof s čokoladom:
Sastojci:
- 200 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 200 g šećera
- 4 jaja
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g čokolade (izlomljene na komadiće)
- 100 ml mlijeka
- Malo ekstrakta vanilije (opciono)
- Malo soli
Uputstvo:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga lagano namastiti ili obložiti papirom za pečenje.
- U velikoj posudi, mikserom izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
- Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući između dodavanja svakog jaja. Dodajte ekstrakt vanilije ako koristite.
- Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli u posebnoj posudi. Postepeno dodajte tu smjesu u smjesu s maslacem i jajima, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
- Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte smjesu dok ne postane glatka.
- Na kraju, umiješajte izlomljenu čokoladu u smjesu.
- Nježno izlijte smjesu u pripremljeni kalup za kuglof.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta, ili dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
- Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.
- Poslužite kuglof topao ili ohlađen, po želji posut šećerom u prahu ili preliven čokoladnom glazurom. Uživajte!