Recept za najsočniji kuglof sa čokoladom

Podijelite ovaj članak:

Kuglof je tradicionalno kolač koji potječe iz srednje Europe, posebno popularan u zemljama poput Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke i Poljske. Naziv “kuglof” potječe od njemačke riječi “Gugelhupf” ili “Gugelhopf”.

Ovaj kolač karakterizira svoj prepoznatljiv oblik s rupom u sredini, obično u obliku krune ili kugle. Glavni sastojci uključuju brašno, maslac, šećer, jaja i kvasac, a često se dodaju i suho voće, orašasti plodovi ili čokolada za dodatni okus.

Kuglof se tradicionalno peče u posebnom kalupu koji ima karakterističan oblik s rupom u sredini. Kada se peče, kuglof ima mekanu teksturu i bogat okus, često se posipa šećerom u prahu ili preljevom od čokolade.

Ovaj kolač je popularan kao desert ili užina te se često poslužuje uz kavu ili čaj. Tradicionalno se priprema za različite prigode, uključujući blagdane i obiteljska okupljanja.

Jednostavan recept za sočan kuglof s čokoladom:

Sastojci:

  • 200 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • 200 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g čokolade (izlomljene na komadiće)
  • 100 ml mlijeka
  • Malo ekstrakta vanilije (opciono)
  • Malo soli

Uputstvo:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup za kuglof tako što ćete ga lagano namastiti ili obložiti papirom za pečenje.
  2. U velikoj posudi, mikserom izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
  3. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući između dodavanja svakog jaja. Dodajte ekstrakt vanilije ako koristite.
  4. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i malo soli u posebnoj posudi. Postepeno dodajte tu smjesu u smjesu s maslacem i jajima, miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
  5. Dodajte mlijeko i dobro izmiješajte smjesu dok ne postane glatka.
  6. Na kraju, umiješajte izlomljenu čokoladu u smjesu.
  7. Nježno izlijte smjesu u pripremljeni kalup za kuglof.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45-50 minuta, ili dok kuglof ne postane zlatno smeđe boje i dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  9. Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa.
  10. Poslužite kuglof topao ili ohlađen, po želji posut šećerom u prahu ili preliven čokoladnom glazurom. Uživajte!
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x