Reis Kavazović i kardinal Bozanić – Održati razumijevanje među narodima

Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati, kaže Bozanić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović danas je u Zagrebu sa zagrebačkim nadbiskupom mitropolitom kardinalom Josipom Bozanićem razgovarao o saradnju vjerskih zajednica i pozitivnim iskustvima koje imaju Katolička crkva i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema Kavazović ocijenio je da su odnosi muslimana i katolika jako dobri.

– Čast mi je bila da sam imao priliku susresti starog prijatelja Islamske zajednice, kardinala Bozanića. Imali smo priliku razgovarati o odnosima između muslimana i katolika, odnosno, Islamske zajednice i Katoličke crkve, i u Bosni i Hercegovini i ovdje u Hrvatskoj – rekao je Kavazović.

Ocijenio je da su odnosi vrlo dobri, odlični, zajednički se radi na promoviranju vrijednosti dobra među ljudima i širenja jedne pozitivne duhovne energije koja je uvijek rasla, a sve u duhu onoga što su papa Franjo i Šejhu-l-Azhar donijeli prilikom njihovog susreta, te da se na tom tragu treba nastaviti raditi.

Iskazao je zahvalnost što je imao priliku kardinala Bozanića informirati i o prilikama u Bosni i Hercegovini, kao i trenutnoj situaciji u državi, te je u tom kontekstu kazao da treba više učiniti.

– Složili smo se da više učinimo da se prilike u Bosni i Hercegovini poprave, da svi činimo da se održi razumijevanje među narodima i vjerskim zajednicama. Na tom tragu ćemo zajednički raditi – kazao je Kavazović.

Pozvao je kardinala da posjeti Bosnu i Hercegovinu, jer, kako je rekao, “radovala bi nas posjeta našeg velikog prijatelja, bilo bi to za nas u Bosni i Hercegovini veliko ohrabrenje”.

Novinarima se nakon sastanka obratio i kardinal Bozanić, koji se osvrnuo na susret s poglavarom Islamske zajednice u BiH, ocijenivši susret prijateljskim.

– Drago mi je bilo susresti se sa prijateljima, poglavarom svih naših muslimana, i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, na svim ovim područjima. Nije ovo prvi susret. To je susret prijateljski, ali svaki susret donese nešto novo. Osobito sam mu posebno zahvalan za neke konkretne informacije. Za sve ono što je pozitivno tome se radujem, ali me zabrinjava ono što bi trebalo ispraviti i poboljšati – kazao je Bozanić, pojašnjavajući da se ne misli na odnos muslimana i Katoličke crkve, nego generalno na situaciju u BiH.

Podsjetio je da su povijesno katolici i muslimani, i u Bosni i Hercegovini i na širem području, autohtoni i da dijele zajedničku povijest.

– Tamo gdje se ta povijest želi narušiti tamo se stvara nered i tamo nastaju problemi. Zato želim puno uspjeha. Poštujem svog dragog prijatelja i zbog svjedočanstva njegovog života i svega što su on i njegova obitelj proživjeli u zadnjem vremenu. To daje poseban moralni kredibilitet riječima koje govori. Prihvatam i zahvaljujem na pozivu i želio bih da se taj poziv što prije i ostvari – izjavio je kardinal Bozanić.

Današnjem sastanku prisustvovao je i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i vicekancelar, dok su u delegaciji Islamske zajednice koju je predvodio reisu-l-ulema bili i muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Sabora IZ u BiH Safet Softić, potpredsjednik Sabora IZ u BiH Mirza Šabić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić, javlja MINA.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x