Reis Kavazović: Krv na licu Bošniaka u RS-u je sramota i odgovornost svih nas

Sinoć oko 20 sati više osoba srpske nacionalnosti iz Donje Kamenice fizički su nasrnuli na Senada Sejfića iz Gornje Kamenice kod Zvornika, kada su mu nanijeli teške povrede glave. Prema pisanju Političi.ba, Sejfiću su povrede nanijeli izvjesni Bane Jovanović i Bojan Ostojić. Ovim povodom i sve učestalijim napadima na Bošnjake, oglasio se dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u BiH:

  • Šta će biti nakon krvavih lica u Višegradu, Bratuncu i Kamenici?! Hoće li stavljanje obloga na rane povratnika i deklarativna podrška dijela političkih elita iz FBiH biti jedini odgovor? Hoće li se sve završiti na formalnom prekršajnom procesuiranju počinitelja ako se ikada i pronađu? Kada će zločini iz mržnje napokon biti adekvatno procesuirani? Kada će na odgovornost biti pozvani oni koji stvaraju ozračje mržnje i netrpeljivosti prema Bošnjacima, muslimanima i drugim manjinama?

Znaju li politički predstavnici bošnjačkog naroda delegirati ovo pitanje na nivou države Bosne i Hercegovine? Može li jednonacionalni bezbjedonosni sistem u Rs zaštititi Bošnjake i druge nesrbe? Kada će međunarodna zajednica na dnevni red staviti reformu policije i sigurnosnog sektora kako bi se svi građani na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine osjećali jednako sigurno i zastupljeno?

Posjete unesrećenima i plač nad njihovom sudbinom nije ono što oni očekuju od vlasti. Budite bar jednom ljudi, učinite nešto za one koji su pokazali odlučnost da se vrate u svoje domove iz kojih su već jednom protjerani!, – istakao je u obraćanju reisu-l-ulema.

Bosnjaci.Net:
https://bosnjaci.net/prilog.php?pid=79514

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x