Reis Kavazović potpisao ugovore o rekonstrukciji objekata u vlasništvu Islamske zajednice

Podijelite ovaj članak:

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Sarajevu potpisao dva ugovora koji se odnose na rekonstrukciju objekata u vlasništvu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije i dogradnje u dijelu suterena i nadogradnje stambeno-poslovnog objekta u ulici Mula Mustafe Bašeskije u Sarajevu i ugovoru za izvođenje radova rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

„Radostan sam što će konačno biti izvršena rekonstrukcija zgrade između Gazi Husrev-begove biblioteke i Gazi Husrev-begove medrese. To je jedna starija zgrada i plan je da se ona pretvori u hotelski smještaj Gazi Husrev-begovog vakufa. Nadam se da ćemo to vrlo brzo riješiti i da će Vakuf imati koristi od toga, imajući u vidu da brine o puno institucija unutar Islamske zajednice, posebno o džamiji, imaretu, ali i o učenicima, studentima“, kazao je nakon potpisivanja reisul-ulema Kavazović.

Projekat koji se odnosi na objekat u ulici Mula Mustafe Bašeskije je finansijski podržala Država Katar, te je tim povodom potpisivanju današnjeg ugovora u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovao i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini Sultan bin Ali Al-Khater.

Sredstva za projekat rekonstrukcije, adaptacije i dogradnje zgrade ženskog odjeljenja Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu dijelom je osigurala Islamska zajednica, a dijelom njeni članovi i drugi vakifi, kao i svršenici Medrese.

„Objekat ženske medrese od izgradnje novog paviljona do danas nije imao nikakvih važnijih intervencija. Mi ćemo objekat temeljito adaptirati za potrebe učenica Medrese. Osigurali smo dio sredstava, krenuli smo s radovima i nadamo se da ćemo osigurati i drugi dio sredstava, a na opće dobro naše djece, kako bi imali bolje uvjete rada i učenja u Medresi“, naglasio je resiul-ulema Kavazović.

S druge strane, spomenute ugovore je potpisao predstavnik izvođača radova – firme Neimari d.o.o.

 

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x