Reisul-ulema darovao šesto dijete porodice Delić

Podijelite ovaj članak:

Voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Safija Malkić posjetila je porodicu Delić Mesuda i Erme u Novom Travniku i uručila poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića povodom rođenja šestog djeteta u njihovoj porodici, dječaka Imrana.

Dr. Safija Malkić je naglasila da je ova posjeta nastavak projekta darivanja novorođenih beba poklonom reisul-uleme, s ciljem podsticanja nataliteta.

„Koristimo priliku da u ovim mubarek danima mjeseca ramazana učvršćujemo veze, širimo radost i iskazujemo pažnju drugima, posebno najmlađima. Danas smo posjetom porodici Delić još jednom osvjedočili snagu porodice, slogu i ljepotu porodičnog života. Ovim činom Islamska zajednica ima za cilj pružiti podršku i podsticaj nataliteta, a poklonom reisul-ulema obradovati višečlane porodice, ali i poslati poruku našim džematlijama – da je snaga u porodici i zajednici“, kazala je dr. Malkić.

Mesud Delić džematlija je džemata Trenica, zaseok Potočani, na području Novog Travnika. On i njegova supruga imaju tri dječaka: Fatmira, Hamdiju i Imrana i tri djevojčice: Fatu, Merjemu i Šeherzadu. Oboje su nezaposleni, žive od poljoprivrede, uzgoja stoke i prodaje mlijeka, te na taj način prehranjuju porodicu.

Darivanju porodice Delić prisustvovali su imam džemata Trenica Nermin-ef. Čakić i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik.

Imam džemata Trenica, Nermin-ef. Čakić je kazao da je porodica Delić najbrojnija u džematu.

„Njihovo šestero djece su ukras našeg džemata i Medžlisa. Ovaj znak pažnje i podrška ovoj porodici znači mnogo svima nama, jer nam ukazuje na značaj zajedništva i jedinstva“, kazao je Čakić.

Hajrić Fata, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik, istakla je kako je porodica Delić primjer čestitosti i zdrave porodice.

„U Kur'anu se kaže da Allah, dž.š., daje mušku djecu kome hoće, a žensku kome hoće, a koga hoće bez potomstva ostavlja…. Allah, dž.š., je obradovao Mesuda i Emru sa šestero djece koju odgajaju tradicionalno i uče životu na halal način“, kazala je Hajrić.

Stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Amela Brdar porodici Delić uručila je prehrambene i higijenske ramazanske pakete. Poklon reisul uleme Husein-ef. Kavazovića dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x