Reisul-ulema ispratio prvu grupu hadžija za Mekku

Podijelite ovaj članak:

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je ispratio prvu grupu hadžija, koja će u 10.05 sati s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu krenuti prema Mekki.

Hadžije su se prije polaska okupile u Džamiji “Kralj Fahd”, gdje su obukli ihrame, a prije polaska ka aerodromu, reisul-ulema ih je obišao, poželio im sretan put i uputio nekoliko prigodnih poruka.

Reisul-ulema ispratio prvu grupu hadžija

“Jednom u životu čovjek se odaziva na ovaj put i to je ono što je farz. U vašem nijetu je sadržana želja da posjetite ona mjesta na kojima su bili Božiji poslanici Ibrahim, a.s., Ismail, a.s., i Muhammed, a.s.”, poručio je reisul-ulema.

Ovom je prilikom budućim hadžijama poručio da trebaju biti svjesni da su mjesta hadža istovremeno i mjesta gdje se traži oprost od grijeha.

“Molite Allaha, dž.š., za ono što ste u životu propustili, a i za ono što je ispred vas, da nam Gospodar svima olakša ono što nas očekuje”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Ukazao je na važnost otvorenosti prema drugima, kao i spremnosti na međusobno praštanje.

Reisul-ulema ispratio prvu grupu hadžija

“Kako god molili Gospodara da vam oprosti, tako opraštajte i vi jedni drugima. Budite spremni opraštati vašoj braći i sestrama, jer uvijek može biti postupaka kojima možda nismo zadovoljni”, posavjetovao je reisul-ulema.

Pohvalio je temeljitu organizaciju i posvećenost Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice. 

“Na raspolaganju su vam naši vodiči, tu je naš Dževad-efendija, tu je reisul-hudžadž Nusret-efendija, tu su naši imami. Oni će uvijek biti uz vas i u ovom periodu im je najvažnije da vi ispravno obavite hadž”, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine putuje 2225 hadžija. Po prvi put nakon dvije i po decenije hadžije će svoje ihrame obući u Sarajevu, jer se prvo putuje u Mekku, a nakon obavljenih hadžskih obreda onda i u Medinu, odakle je planiran povratak za domovinu.

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x