Reisul-ulema uputio pismo u povodu Dana sjećanja na Holokaust

Podijelite ovaj članak:

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se danas, 27. januara, na godišnjicu oslobađanja zloglasnog logora u Auschwitzu.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ovim povodom uputio je danas pismo predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju, te predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu S. Lauderu.

„Na današnji dan, 27. januara 1945. godine oslobođen je zloglasni logor u Auschwitzu. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta svake godine iznova podsjeti čovječanstvo na užasan čin genocida, koji je na svoj način obilježio čitav Drugi svjetski rat, a u kojem je usmrćeno 6 miliona Jevreja – samo zato što su bili Jevreji.

Ljudski rod se permanentno mora sjećati Holokausta – tog jezivog ploda pomračenog ljudskog uma – kako nove generacije ne bi zaboravile vrijeme kada je fašizam dominirao nad humanošću. Prema zlu se uvijek mora biti strog. Ne smije mu se ostaviti prostora da se razmaše, ono mora biti obuzdavano, i obuzdano. U protivnom će ojačati i dovesti u pitanje svako dobro.

U potpunosti suosjećamo sa žrtvama Holokausta, njihova bol nam je veoma bliska. Ona prožima i naše biće. Stoga ćemo uvijek snažno podsjećati na Holokaust i dizati glas protiv svega što bi moglo dovesti do njega.

Neka se slična tragedija više ne ponovi!“, kaže se u pismu reisul-uleme Kavazovića.

MINA

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x