Rekordan izvoz namjenske industrije BiH

Podijelite ovaj članak:

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine 20.12.2022. godine je održan redovni sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za narednu godinu.

Nakon podnesenog Izvještaja o radu Grupacije u proteklom periodu, članovi su razmatrali prijedloge za rad Grupacije u 2023. godini. U fokusu iznesenih prijedloga bila je redukcija administrativnih barijera i unapređenje poslovnog ambijenta kao i prijedlozi za izvozno promotivne aktivnosti zajedničkih sajamskih nastupa pod naslovom „Defence industry of Bosnia and Herzegovina“.

Na sastanku je razmatrana i analiza vanjskotrgovinske razmjene naoružanja i vojne opreme i tom prilikom je istaknuto da samo nekoliko kompanija koje čine ovaj sektor ostvaruje odlične rezultate. U periodu 11 mjeseci 2022. godine izvoz je iznosio 263 miliona KM sto je za 8,3% vise u odnosu na isti period prethodne godine.

Procjena je da će 2022. godina bilježiti jednake rezultate kao i u prethodnoj godini. Vodeća izvozna tržišta bila su SAD (64 mil. KM), Saudijska Arabija (52 mil. KM), Turska (42 mil. KM), Srbija (16 mil KM) i Poljska (14 mil. KM). Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70%).

 

Biznis.Info

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x