Reporteri bez granica pisali Skupštini RS: Odbacite zakon koji kažnjava novinare

Podijelite ovaj članak:
Naime, nedavnim izmjenama Zakona o javnom redu i miru u RS, usvojenim na sjednici predloženo je da se kaznama od 500 do 1.500 KM ili zatvorom u trajanju od 60 dana sankcioniše svaka osoba koja “neovlaštenim fotografiranjem ili snimanjem ometa javne službenike dok vrše svoju dužnost”.

Amandmani, koje će NSRS razmotriti sutra, loše su formulisani i ometali bi rad novinara, ograničavajući slobodu informisanja, saopćeno je iz RSF-a.

Navodi se da su Reporteri bez granica zabrinuti zbog neodređenosti prijedloga i neuspjeha vlade da pruži bilo kakvo objašnjenje o tome šta predstavlja “ometanje rada zvaničnika”.

“U praksi, predloženi amandmani bi policiji i drugim zvaničnicima dali nerazumne diskrecione ovlasti za kažnjavanje novinara. Suprotstavljanje amandmanima je sve veće zato što su mnogi novinari bili uhapšeni ili na drugi način uznemiravani, dok su pokrivali proteste ‘Pravde za Davida’ koji su održani zbog pogrešne istrage o smrti mladića za kojeg se krivi policija”, kaže u RSF-a.

“Pozivamo Narodnu skupštinu Republike Srpske da odbaci ove amandmane, koji krše međunarodne standarde i predstavljaju ozbiljnu prijetnju slobodi izvještavanja”, rekla je Pauline Adès-Mével, šefica Ureda RSF-a za Evropsku uniju i Balkan.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x