Reprezentativna (se)lekcija

Da budemo načisto ni Faruk, ni Meho, a ni danas Savo nisu na klupi nacionalne selekcije napravili ništa, međutim, rezultati nacionalne selekcije nisu loši zbog selektora. Ima to dublje korijene.
Podijelite ovaj članak:

Velike smo želje i planove imali pred kvalifikacije za EP 2024. Na klupi BH tima kao selektor kvalifikacije je započeo Faruk Hadžibegić. Ni više ni manje, Faruk kao iskusni stručnjak, na klupi se zadržao četiri utakmice. Zatim je na klupu sjeo Meho Kodro. Još jedna legenda BH nogometa, koja je na klupi preživjela upola manje od Faruka. U drugom mandatu na klupi reprezentativne selekcije Meho je “odradio” dvije utakmice. I onda su stručnjaci iz saveza “odradili” Mehu. Poslije Mehe došao je Savo i nastavio istom stazom, putem i smjerom – nizbrdo. Da budemo načisto ni Faruk, ni Meho, a ni danas Savo nisu na klupi nacionalne selekcije napravili ništa, međutim, rezultati nacionalne selekcije nisu loši zbog selektora. Ima to dublje korijene.

Pad, tada možda ne ovako strmoglav počeo je netom nakon jedinog velikog takmičenja kojeg smo se docepali. Od te 2014-te padali smo u kontinuitetu a najveći pozitivan bljesak bio je u eri nepopulanog pri dolasku a teško preažaljenog nakon odlaska Bugara Ivayla Peteva.

Bljesak pa pljuska Petevu

Nakon plasmana u elitnu grupu Lige nacija, Ivaylo Petev, tadašnji selektor naprasno je otjeran. Zašto, pa u ovakvom sistemu u kojem pola države slavi uspjehe a pola neuspjehe državne selekcije, Ivayla su stručnjaci kojima je teško pao uspjeh otjerali. I ništa to nije čudno, i ne bi bilo čudno da nisu ostali šutjeti oni koji se kao raduju uspjehu nacionalne selekcije. A istina je, ni riječi nisu rekli.

Šta i kako dalje?

Na silu se promjene napraviti ne mogu, sistem je tako podešen da ne prepoznaje istaknute sportske radnike, bivše sportiste, fudbalere ili društveno istaknute pojedince, prepoznaje samo podobne i poslušne, naše i njihove.

Mi smo društvo kalkulacija, reciprociteta i sistem principa usluga za uslugu, a pravo pitanjeza sve je zašto članovi IO NFSBiH ne izdvoje svoje mišljenje, ne izađu u javnost, ne zauzmu drugačije stavove. Da li u savezu ima određen broj, makar minoran onih koji žele dobro BiH fudbalu, ako ih ima, zašto su dozvolili odluku o “strancima sa Balkana” od prije par mjeseci, zašto su dozvolili ovakvo stanje u reprezentativnom ali i klupskom fudbalu. Mnogim današnjim članovima IO prije same inauguracije u IO puna su usta bila prosperiteta, boljitka, rada, angažmana i ulaganja u BH fudbal, kad su se dočepali pozicija i uticaja, ni mukajet.

Nisu nama problem oni koji otvoreno govore protiv svega državnog i onda kad dobiju priliku i rade ono što govore.

Nama su problem licemjeri kojima su puna usta države, a kada se dočepaju pozicije, budu veća šteta nego ovi koji najavljuju borbu protiv države.

Licemjeri, sitne duše i kalkulanti, najveći su razlog naše propasti, ne samo u fudbalu, ne samo u sportu.

Ubrzo ce lobiranja, kadriranja i kalkulacije, ubrzo ide ponovno struktuiranje u organima i tijelima NFSBIH.

Selektujmo reprezentativno.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x